За последните 7 години площите за биоземеделие в рамките на

...
За последните 7 години площите за биоземеделие в рамките на
Коментари Харесай

България в челните места на ЕС по скок на биоземеделието


За последните 7 години площите за биоземеделие в границите на Европейски Съюз са скочили фрапантно, като растежът е над 35%. Данните са на Евростат, съобщи БГНЕС.

Сред страните с максимален дял в биоземеделието са Австрия, която държи шампионата с 23.4% по биопроизводство измежду общата употребена земеделска повърхност, следвана от Естония с към 19.6%, и Швеция – с 19.2% от общите обработваеми площи.

След тях се подреждат Италия -14,9%, Чехия – 14,1%, Латвия – 13,9% и Финландия-11,4%.

„ Когато в Европа се приказва за Зелена договорка, а в Европарламента се готвят да гласоподават 25% биологични площи в границите на общността до 2030 година, е някак си обидно слънчева България да е с едвам 4-5% биопроизводство “, твърди ръководителят на Българската асоциация на биопроизводителите Албена Симеонова.

Според данни на Министерството на земеделието и храните в последните седем години сертифицираните площи за развъждане на биологични култури са се нараснали с над 7 пъти. Към 2018 година площите в система на надзор са 162 332 ха, а към 2011 година те са били 26 622 ха.

От 2015 година насам България заема едно от челните места по площи с лозя, отглеждани по методите на биологичното земеделие в Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР