За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60%

...
За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60%
Коментари Харесай

За 6 години - 60% скок на болничните

За последните 6 години болничните листове са нарастнали с 60% - от 1,9 млн . на 3 млн. за цялата година, това изясни шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

Средствата, които се изплащат за болнични листове са в размер на 500 млн. лева , стана ясно от думите му. Предложението първите три дни болничен да се изплащат единствено на 50% е за ограничение прилагане на непозволено употребявани болнични.

 КНСБ срещу стесняването на достъпа до компенсации
КНСБ срещу стесняването на достъпа до компенсации

Хората няма да получават компенсацията, на което имат право

Във Англия, Франция, Австрия, съвсем във всички страни има интервал на болничните, в който лицето не получава заплащане от работодателя или държавното обезпечаване.

" България възприе най-мекия вариант-да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този метод ще понижим желанието на чиновниците да употребяват болнични ", посочи Иванов.

Припомняме, смяната , която се предлага при изплащането на болничните, е, да се понижи сумата, изплащана за първите три дни от болничния .

В момента тя е 70% и се заплаща от работодателя . Предлага се процентът да се понижи на 50%. Срещу мярката възразиха остро синдикатите преди дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР