За последните 50 години петролът и газът превърнаха Катар във

...
За последните 50 години петролът и газът превърнаха Катар във
Коментари Харесай

Икономическият възход на домакина на Световното по футбол - петрол и противоречия

За последните 50 години петролът и газът трансфораха Катар във фантастично богата и авторитетна страна. Само за няколко десетилетия към 300 000-те жители се отхвърлиха от тежкия занаят на риболова и гмуркането за перли и в този момент се радва на благословен живот, написа First Post.

Заедно с Иран, Катар държи контрола върху един от най-големите ресурси от природен газ в света, тъй че жителите й се радват на благоденствие и добър живот.

Страната е интернационален директен център с печеливша национална самолетна компания, има мощна новинарска мрежа Al Jazeera и заплаща за разширението на най-голямата американска военна база в Близкия изток.

Откриването на петрол и газ в средата на 20-ти век промени живота на Арабския полуостров вечно. Сега, до момента в който огромна част от света се бори с рецесията и инфлацията, Катар и други арабски производители на сила от Персийския залив се възползват от преимуществата на високите цени на силата.

Разходите за Световното състезание по футбол

Катар е похарчил към $200 милиарда за инфраструктура и други планове за развиване, откогато завоюва кандидатурата за домакинство на Световното състезание, сочат публични изказвания и отчет на Deloitte.
 Кои са най-скъпите тимове на Световното състезание по футбол в Катар?
Кои са най-скъпите тимове на Световното състезание по футбол в Катар?

Може би най-голямата изненада в тази ранглиста е тимът на Уругвай

Около $6,5 милиарда от тях са вложени в построяването на осем стадиона за шампионата, в това число стадион " Ал Джануб ", планиран от починалия прочут проектант Заха Хадид.

Няколко милиарда са изхарчени за построяването на линия на метрото, ново летище, пътища и цялостна инфраструктура.

Петрол и несъгласия

Подобно на други богати петролни страни в Персийския залив, Катар не е народна власт. Решенията се вземат от ръководещото семейство Ал Тани и определените от него съветници.

Гражданите съвсем нямат думата за главните политически решения на своята страна. Правителството обаче дава на жителите големи бонуси, които които подсигуряват тяхната преданост и поддръжка.

Гражданите на Катар се радват на необлагаеми приходи, високоплатени държавни работни места, гратис опазване на здравето, гратис висше обучение, финансова поддръжка за младоженци, жилищна поддръжка, великодушни дотации, които покриват сметки за комунални услуги и плюшени пенсионни компенсации.

Страната разчита на служащи от други страни, с цел да заемат работни места в бранша на услугите, като водачи и детегледачки, и да правят сложната строителна работа, която построи актуален Катар.

През последните години политиката на Катар по отношение на служащите мигранти бе обект на рецензии. Десетки хиляди хора, най-вече от Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка, Непал и други страни от Южна Азия, идват в страната, с цел да намерят прехранване.

Често те живеят в общи стаи в трудови лагери и работят през дългите летни месеци, единствено с няколко часа обедна отмора. Нерядко минават години, без да видят фамилиите си вкъщи.

Работата, която те правят, постоянно е рискова, като Amnesty International твърди, че десетки хора може да са умряли от топлинен удар.
 Световното състезание в Катар е опит за $300 милиарда на емирството да усъвършенства репутацията си
Световното състезание в Катар е опит за $300 милиарда на емирството да усъвършенства репутацията си

Катар построи седем стадиона, хотели с 20 000 с общо хотелски стаи, ново метро и над 1 700 нови пътища

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР