За последните 4 месеца това е трета среща по между

...
За последните 4 месеца това е трета среща по между
Коментари Харесай

Радев: С Георге Иванов имахме тежък разговор, България е обезпокоена от ескалацията в Македония

За последните 4 месеца това е трета среща по сред ни, което ясно демонстрира нашия ангажимент да работим за задълбочаване на двустранните връзки. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимен брифинг с македонския държавен глава Георге Иванов. Радев благодари на сътрудника си за присъединяване на македонска военна рота на парада на 6 май в София.

Има нов дух в нашите връзки, който се основава на диалогичност, доверие, съдействие и другарство, посочи Румен Радев. Той акцентира, че е належащо усилване на работата на мултидисциплинарната двустранна комисия, както и работата по взаимните планове.

С президента Иванов имахме тежък диалог. България е мощно обезпокоена от ескалацията на политическо напрежение в Македония и от скъсването на връзките сред основни държавни институции там. Обсъдихме промяната на името на Република Македония. Приветствам напъните за намиране на решение по този проблем, тъй като това е значима стъпка по пътя към интеграцията в НАТО и Европейски Съюз на нашите съседи. Това е комплициран развой, който поражда напрежение в Македония и Гърция, само че е доста значим за всички нас, разяснява президентът Радев.
 7545556

Когато става въпрос за нашето отношение към оферти вид за име (Република Северна Македония – бел.ред), би трябвало да е ясно, че от образуването на Македония до през днешния ден нито едно българско държавно управление не е поставяло свои претенции във връзка с името на Македония. Затова той не участва в контракта за другарство и съдействие от 2017 година и двустранното съглашение от 1999 година, напомни Радев.

Налице са географски и исторически фактори, които ни задължават да работим за изпълняването на договореностите сред България и Македония, които би трябвало да придобият необратим темперамент, акцентира президентът.

Ние одобряваме резултатите от договарянията за името сред Гърция и Македония най-много и доколкото те отстраняват пречките пред участието на Македония в НАТО и Европейски Съюз, добави той.


Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР