За последните 24 часа - над 6 200 души са

...
За последните 24 часа - над 6 200 души са
Коментари Харесай

139% ръст на заболеваемостта от COVID-19 у нас за седмица

За последните 24 часа - над 6 200 души са се заразили с ковид, от тези, които са си създали проби. Така заболеваемостта в страната се усили с съвсем 18% и към този момент е 419 на 100 000 души.

За последното денонощие в болница са постъпили 887 души. От тях 468 са в интензивни отделения, където леглата понижават.

Ситуацията в лечебните заведения е постоянна, сподели заместник-здравният министър Петър Грибнев. На среща с шефове на огромните столични лечебни заведения в здравното министерство е обсъждана опцията за откриване на спомагателни педиатрични кревати за коронавирус.

В столичната болница " Княгиня Клементина " са разкрити 30 кревати за неусложнени пациенти. 20 от тях са заети.

" За в този момент нямаме някакво напрежение и скупчване на повече пациенти. Всичко сме планували за петата вълна ", сподели доктор Борил Петров шеф на МБАЛ " Княгина Клементина ".

От Столичната РЗИ увериха, че все още в града има свободни кревати за интензивни и пациенти в неусложнено положение.

" Разговорите, които водихме до в този момент със зам.-министрите и шефовете на лечебните заведения са свързани с разкриването на педиатрични кревати, които да одобряват потребностите при нужда от хоспитализация на дребни деца ", сподели шефът на СРЗИ доктор Данчо Пенчев.

От здравното министерство наблюдават непрекъснато обстановката с болничните кревати в страната.

" Ситуацията в лечебните заведения сега е постоянна. Легла ще бъдат разкрити тогава, когато се наложи, по отношение на натовареността на болничната система ", сподели доктор Петър Грибнев, зам.-министър на опазването на здравето.

" При четвъртата вълна, която за жалост не отшумя изцяло очевидно ще се прелеят четвърта и пета вълна. Тогава бяхме разкрили 110 кревати. И тези отделения имат подготвеност още веднъж да бъдат трансформирани в коронавирус отделения ", сподели доктор Борил Петров - шеф на МБАЛ " Княгиня Клементина ".

За последното денонощие в София позитивните проби за ковид са близо 1900.

Здравната ревизия би трябвало да направи епидемиологично прочуване на всеки инфектиран с ковид и да издаде наставление за слагането му под карантина.

" В момента няма огромно закъснение, сътрудниците поставят всички сили, с цел да наваксаме броя позитивни ", сподели Ангел Иванов от Столична РЗИ.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР