За последните 20 години цените на най-масово търгуваните жилища в

...
За последните 20 години цените на най-масово търгуваните жилища в
Коментари Харесай

Колко пъти поскъпнаха жилищата в София за 20 години

За последните 20 години цените на най-масово търгуваните жилища в София – 2- и 3-стайни, са се нараснали 3.5 пъти, сочат данните на най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg.

През февруари 2004 година междинната офертна стойност на квадратен метър жилищна повърхност при 2-стйните жилища в София е била 391 EUR, а при 3-стайните – 375 EUR. Към февруари 2024 година стойностите са надлежно 1422 EUR/кв.м и 1387 EUR/кв.м.

Пиков за пазара на жилища в столицата интервал е май-ноември 2008 година, когато междинните цени при жилищата с 2 стаи доближава съвсем 1000 EUR/кв.м, а тези на 3-стайните се оферират малко над 900 EUR/кв.м.

През цялата 2009 година ставаме очевидци на спад в стойностите от близо 900 EUR/кв.м през февруари 2009 година до малко над 700 EUR/кв.м в края на въпросната година. Този интервал отразява световната финансова рецесия и нейното влияние върху пазара на недвижими парцели.

Следва интервал на 5-годишно стабилизиране на цената на квадратен метър жилищна повърхност в София от 2010 до 2015 гг. То се дължи на няколко фактора, а точно: развой на икономическо стабилизиране, увеличените задгранични вложения и възходящата известност на София като бизнес и културен център в Източна Европа.

От началото на 2016 година ставаме очевидци на гладко повишаване на цените на двата вида най-търсени жилища. Към въпросната дата цената на квадратен метър при 2-стайните е 713 EUR, а на 3-стайните – 684 EUR/кв.м, с цел да доближи малко над 950 EUR/кв.м и при двата вида обсъждани жилища към месец май 2020 година Тогава стартира и интервал на по-усилено повишаване на жилищата и към февруари 2024 година те към този момент се оферират на междинни равнища от 1422 EUR/кв.м за 2-стайно жилище и 1387 EUR/кв.м за 3-стайно.

От графиката е видно, че пазарът на недвижими парцели в София е претърпял флуктуации, които са били повлияни от необятни стопански и финансови събития.

Стабилен дълготраен растеж демонстрира, че пазарът на недвижими парцели в столицата е атрактивен за вложители и притежатели на жилища, с капацитет за продължаващо нарастване на цената на парцелите.

Последното по-силно повишаване, на което сме очевидци след пандемията от ковид, беше подбудено от мощното търсене на жилища, продължаващата миграция към София.

Последствията от обрисуваните трендове за притежателите на жилища са многочислени, разясняват анализатори. На първо място покачващите се цени значат печеливш пазар със солидна възвръщаемост на вложенията. За евентуалните купувачи, изключително за млади фамилии, повишаващите се цени могат да слагат провокации пред достъпността до въпросните парцели.

На база на прегледания 20-годишен интервал е мъчно да се направи прогноза по какъв начин ще се движат цените на най-масово търгуваните жилища, защото през последните две десетилетия ясно се обрисува смяната на цената на квадратен метър жилищна повърхност вследствие на външни фактори. Най-ярък образец за това са международната икономическа рецесия през 2009 година и пандемията, в резултат на ковид от 2020 година В кратковременен проект, анализатори предвиждат сдържан растеж на цените с не повече от 4%-5% на годишна база.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР