За последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към

...
За последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към
Коментари Харесай

Намериха над 350 кг опасни храни само за седмица

За последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) направиха близо 1980 инспекции в обекти комерсиалната мрежа и заведения за публично хранене, 395 от които по българското Черноморие.

Вследствие на инспекциите по морето са издадени 25 наставления и са формирани 11 акта за определяне на административно нарушаване. Два обекта са затворени поради липса на регистрация по смисъла на Закона за храните.

В резултат на инспекциите по формален надзор в останалите регионални на страната са издадени 114 наставления и са формирани 22 акта. Спрени от реализация са 229,1 кг храни от скотски генезис. Възбранени и ориентирани за заличаване са 118,4 кг храни от скотски генезис, 5,36 кг ядки, които са били без документи и 31 яйца с изминал период на валидност.

Най-често установените несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за ръководство на сигурността на храните, несъответствия по сграден фонд и съоръжение или неприятно хигиенично положение в обектите. Констатирано е също погрешно предпазване на храни, както и такива с изминал период на валидност, пропуски в етикетирането и осъществяване на неразрешена съгласно удостоверението за регистрация на обекта активност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от Закона за храните, както и персонални здравни книжки с изминал период на годност.

През миналата седмица са осъществени 24 инспекции на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Не са открити нарушавания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР