За последната година бяха идентифицирани 40 участъка с брой на

...
За последната година бяха идентифицирани 40 участъка с брой на
Коментари Харесай

Експерт: За година са идентифицирани 40 пътни участъка с концентрация на катастрофи

За последната година бяха разпознати 40 сектора с брой на злополуките над сериозния най-малко за централизация . Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор инж. Иван Табаков, държавен специалист в Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “(ДАБДП) и инспектор по пътна сигурност.

„ Всяка година този брой е друг, тъй като оценката е на годишна база, а процесите по пътищата се трансформират динамично “, посочи специалистът. 

Според Иван Табаков има пътни прави, които всяка година са с централизация на пътнотранспортни катастрофи (ПТП), само че те са малко. „ Например Автомагистрала „ Тракия “ в региона на Ихтиман, където годишно се случват произшествия при мокра настилка. Или Прохода на републиката, където има сектори, които са с централизация годишно през последните 10 години “, разясни той. 

Участъците с централизация на пътнотранспортни катастрофи са места, на които настъпват повече катастрофи спрямо други сходни прави от пътната мрежа. Могат да зародят на разнообразни места - кръстовища, прави сектори, завои и други След като бъдат разпознати, задачата е да бъдат посочени какви са нужните усъвършенствания за повишение сигурността на придвижването, сподели Иван Табаков.

По думите му такива усъвършенствания могат да бъдат създаване, употреба или поддържане на пътните детайли, да вземем за пример делене на придвижването посредством мантинели, слагане на нови пътни знаци, кръгови кръстовища и други

В България критерият за централизация е струпване на избран брой катастрофи според от интензивността на придвижването на едно място или в един сектор на пътя за даден интервал от време, посочи специалистът. 

Възникването на сектори с централизация на ПТП се свързва само със положението и особеностите на пътната инфраструктура. През един подобен сектор минават друг брой и тип транспортни средства, ръководени от водачи с друг профил на държание и метод на шофиране, сподели Табаков. Единственото непрекъснато нещо на този сектор са детайлите на пътната инфраструктура . Тоест водачите попадат на съответен минус или композиция от дефекти на пътната инфраструктура, които са причина за настъпване на катастрофи, съобщи специалистът. По думите на Иван Табаков, когато има струпване на обещано място, това е сигурен знак, че има проблем в пътя.

„ Няма „ лекарство “ за всяка причина за пораждане на централизация на пътнотранспортни катастрофи на даден сектор. Много хубаво би било да има, само че за жал истината е, че цялата система на пътното придвижване е извънредно комплициран и динамичен развой, при който на процедура на идентични сектори се следят разнообразни резултати от подхванатите ограничения. Затова е извънредно значимо последващото наблюдаване, което да наблюдава резултата върху сигурността на придвижването и при нужда да се нанесат нужните корекции “, сподели още Иван Табаков.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР