За последен път това се е случило преди 780 хиляди

...
За последен път това се е случило преди 780 хиляди
Коментари Харесай

Инверсията на земното магнитно поле: причини, последствия и прогнози

За финален път това се е случило преди 780 хиляди години, какво да чакаме този път?

Магнитните полюси на Земята понякога трансформират местата си. Това събитие, известно като инверсия на магнитните полюси, настава почти един път на 300 000 години. Последната инверсия е настъпила преди към 780 000 години, само че специалистите считат, че идната може да се случи в близкото бъдеще, макар че е невероятно да се предвижда точната дата.

По време на тази инверсия магнитните полюси на Земята си разменят местата: северният полюс става южен, а южният – северен. Това събитие се следи от стотици милиони години. Според палеомагнитните данни през миналите 160 млн. години земните полюси са сменяли местата си няколкостотин пъти. От 1831 година, когато за първи път е записано точното местонахождение на северния магнитен полюс, той се е преместил на северозапад с повече от 1100 км. През последните десетилетия скоростта на пренасяне на полюса доста се е нараснала – от 16 километра годишно до 55 километра годишно.

Земята има магнитно поле, което се дължи на процесите, протичащи в нейните глъбини. Външното ядро на планетата се състои от разтопени железни материали, които при охлаждането си основават конвекционни течения. Тези течения генерират електрически потоци, които образуват магнитното поле. Движението на тези течения е безредно и непостоянно, което води до промени в ситуацията на полюсите. Инверсиите на полюсите пораждат през интервали, когато интензитетът на магнитното поле понижава и структурата на магнитното поле става нестабилна. Това е натурален развой, който няма ясна честота и не може да бъде плануван и предсказан.

Магнитното поле на Земята играе значима роля в отбраната против слънчевия вятър и галактическите лъчи. По време на инверсията магнитното поле отслабва, само че не изчезва изцяло, което може да докара до постигане на по-силна радиация до повърхността на планетата. Проучванията обаче демонстрират, че всеобщото измиране на типовете не е обвързвано с инверсиите на полюсите. Атмосферата на Земята остава надеждна преграда против високоенергийната радиация.

Въпреки че въздействието върху типовете е минимално, инверсиите на магнитните полета могат да обиден актуалните технологии. Отслабването на полето може да понижи отбраната от слънчеви стихии, което е евентуално рисково за спътниците и информационните системи. Освен това възможни промени в магнитното поле биха могли да дезориентират животните, които го употребяват за навигация, като птици, риби и морски костенурки.

Инверсиите на магнитните полюси не се демонстрират единствено на Земята. Така да вземем за пример Слънцето също от време на време трансформира магнитните си полюси, което прибавя динамичност към процесите, протичащи в нашата Слънчева система.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР