За поредна година здравните власти обявиха, че плажуването в живописния

...
За поредна година здравните власти обявиха, че плажуването в живописния
Коментари Харесай

И тази година – плажът `Вромос` радиационен и забранен

 Божидар Димитров: Уран има и на плажа
За поредна година здравните управляващи оповестиха, че плажуването в живописния залив Вромос, край Черноморец, за нежелателно. Табела, която предизвестява, че използването на линията е рисково за здравето заради нараснал гама декор посреща от през вчерашния ден туристите.

Въпреки това, мнозина не обръщат внимание на опасността. За някои това са клюки и съзират допустима интрига, която цели да ги вкара в хотелите, с цел да не употребяват гратис плажа. А терените зад него са осеяни с каравани и палатки. Освен хора от района, линията се посещава и от нашенци от София, Пловдив, Ямбол. Предпочитана е, тъй като е безшумно, човек може да заведе и домашните си любимци. Морето пък е умерено и плитко на много метри във вътрешността.

А заплахата е действителна, безапелационни са от Здравната ревизия в Бургас. Още през 70-тте и 80-тте години към залива са изпуснати флотационните води на медната мина в с. Росен, община Созопол. Рудата в нея е била с високо наличие на уран, което е довело и до затваряне на мината в следствие. Затова и гама фонът там е повишен и има радионуклиди радий, уран, торий и калий 40. Тези детайли са с нескончаем интервал на полуразпад. През 90-тте години още са правени опити да се направи рекултивация, само че несполучливо.

Експозиция от външно облъчване за няколко дни не е изключително рискова, разясни доктор Вергиния Цанова, заместител – шеф на РЗИ. Проблем може да се окаже усвояване на песъчинки, а изключително рисково е за децата, които играят на плажа. В подобен случай се получава вътрешно облъчване:

„ Резултатът от това настава, евентуално, няма по какъв начин да кажем сигурно, след години. Може и след 10, след 15. Най-често се касае за канцерогенния резултат на радиационния декор, т.е. – формиране на злокачествени формирания “, споделя Цанова.

Възможно е да се докара и до промени в половите кафези, което да се отрази и на бъдещото потомство.

Последните изследвания на плажа са от предходната година. Нивата на радионуклиди са в пъти по-високи от естественото. Към момента няма план за рекултивация и ликвидиране и плажът остава неразрешен за прилагане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР