За поредна година в студените месеци мобилни екипи от медицински

...
За поредна година в студените месеци мобилни екипи от медицински
Коментари Харесай

Мобилни медицински екипи помагат на възрастни хора през зимата

За поредна година в студените месеци мобилни екипи от медицински лица посещават самотни възрастни хора в цялата страна. Кампанията е на благотворителната организация „ Каритас ".

Срещаме здравната сестра Соня Азенкова в офиса на „ Каритас” в град Раковски. Тя ще посети няколко адреса на възрастни хора в региона, един от които е на 71-годишна жена, оповестяват от bTV.

„ Ще отидем при вуйна Мария. Ще измерим кръвната захар и ще вземем рецептурната брошура, с цел да изпишем медикаментите!”, изяснява Соня, която споделя също, че през студените месеци постоянно се постанова да пазарят за възрастните хора. Сега също е по този начин.

Преди мобилният екип да се запътят към адреса, се отбиват през близкия магазин. Казват, че грижата към възрастния не е единствено здравна.



А 71-годишната Мария Момина ги чака с неспокойствие. Защото постоянно това са единствените хора, които вижда продължение на дни. Мария живее сама. Трудно преносима е. Децата й живеят в чужбина, а брачният партньор й си отива ненадейно. Соня постоянно остава и по-дълго, просто с цел да си поговори с Мария.

„ Трябва да почитаме старостта и да накараме старите хора да се усещат потребни, а не ненужни!”, споделя здравната сестра.
Мария споделя, че не е нито гладна, нито жадна, само че визитата значат доста за нея. Тази година екипите на „ Каритас " се грижат за възрастни в 14 села и градове в страната.



„ Болестта, самотата и бедността са главните спътници в всекидневието на възрастния човек. Но за тях има опция. Ние сме уверени,че старостта може да бъде изживяна почтено. И това го потвърждаваме с тази услуга към този момент 17 години”, споделя Ваня Клечерова, координатор „ Комуникации и фондонабиране " в „ Каритас България”.

Грижата за един възрастен човек на месец коства към 90 лв.. А „ Каритас " разчита на добродетели, които подаряват. До края на март следващата година всеки искащ може да поддържа идеята посредством ДMS или по банков път.

Това може да стане като:

Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лева за всички мобилни оператори;

Станете непрекъснат месечен донор с подаяние от 2 лева, посредством SMS с текст DMS CARITAS на номер 17 777 (за всички мобилни оператори);

Или дарите по банков път на сметка организацията, посочена в техния уебсайт.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР