За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници,

...
За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници,
Коментари Харесай

Регионалната библиотека в Сливен с разнообразна програма за празниците

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 6 до 23 декември 2022г. включително, Регионална библиотека „ Сава Доброплодни ”-Сливен ще предложи на своите дребни и по-големи читатели и на сливенското поданство богата и разнообразна стратегия.

Програмата на тържествата „ Коледа в библиотеката “-2022 включва беседи, креативен работилници и ателиета за възпитаници, представления за деца, галерия коледни картички от състезанието „ Коледна магия ”-2022, гала за награждаване на отличените участници в състезанието за коледна картичка и автентично коледно благопожелание, коледен концерт.

От 6 до 23 декември 2022г. фантазиите и желанията на сливенските деца и юноши ще събира Коледното дърво на желанията в библиотеката. На голяма елха във фоайето на библиотеката деца и юноши ще могат да окачат своите стремежи за идната година. В последния ден преди Коледа желанията ще бъдат систематизирани и незабавно след коледните празници ще бъдат оповестени. Така, ние възрастните, ще можем да узнаем съкровените стремежи на децата и да помогнем те да се изпълнят.

От 7 до 9.12.2022г., за деца на възраст от 5 до 10г., по график се провеждат тематични коледни работилници за разработване на коледни аксесоари и украси. Участието в работилниците става с авансово записване като в тях могат да се включат деца-читатели на библиотеката

От 7 до 9 декември 2022г., по авансово одобрен график, възпитаници от 5-ти до 10-ти клас от разнообразни сливенски учебни заведения могат да посетят беседите и коледните ателиета отдадени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година. От забавни презентации и демонстрации учениците ще научат повече за идните празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в другите области на страната и в Сливенския край. Темите са свързани с коледните обредни хлябове и коледната софра, традициите за Сурваки и обичайните коледни сурвакници, ще бъдат показани достоверни коледни песни и приказки, кукерски игри и традиции, маски и костюми на кукерите. Ателиетата се провеждат взаимно с НЧ " Просвета - 1925 " – с.Мечкарево, НЧ " Искра-1932 " -с.Калояново и НЧ " Изгрев 1928 " – с.Драгоданово.

От 12 до 22 декември 2022г. по традиция в библиотеката ще отвори порти баснословен спектакъл като децата на възраст от 7 до 10г. ще могат да посетят, по авансово конкретизиран график, представлението „ Как се избавя Коледа ” – радостна история за коледните инциденти на работливите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на положителния снежен човек господин Снежко за спасяването на Коледа.

На 12.12.2022г. с възпитаници от гимнаиален курс ще се проведат коледни беседи на тематика: “Празникът и иконата “ с преподавател доктор Катя Стоядинова от ВТУ “Св.св.Кирил и Методий “.

На 22 декември 2022г., от 10:30 ч., ще се организира коледен концерт. в който ще се включат надарени дребни артисти и танцьори от най-хубавите школи в града. От 11:00ч,. на публична гала ще бъдат наградени отличените участници в състезанието за коледна картичка и автентично коледно благопожелание „ Коледна магия “-2022. Ще бъде открита и галерия с творбите на участниците в състезанието.

Чрез богатата и разнообразна стратегия на тържествата „ Коледа в библиотеката ” екипът на Република България „ Сава Доброплодни ” цели да направи упованието на коледните празници забавно и вълнуващо, както за децата и младежите, по този начин и за всички сливенци.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР