За поредна година стотици жители на село Брежани, техни роднини

...
За поредна година стотици жители на село Брежани, техни роднини
Коментари Харесай

Стотици се събраха край Брежани за Голяма Богородица 

За поредна година стотици поданици на село Брежани, техни родственици и другари от близо и надалеч се събраха на огромен курбан край село Брежани за Голяма Богородица.

Традицията, която датиеа към този момент над 20 години е в деня на Божията майка, всички да се събират край параклиса "Успение Богородично ".

Отец Яне отслужи церемониален водосвет, освети ястията и поръси всички пристигнали със светена вода. Няколко казана курбан бяха приготвили семейство Стоименови, които всяка година се грижат за всичко по организацията на празника. Около 1000 поданици на цялата община се събраха под сенките на десетките дървета в Брежанско на дълги трапези.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, националният представител в 44-то, 45-то, 46-то и 47-то Народно заседание Стефан Апостолов, ръководителят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров, кметът на Брежани Благой Стефанов и общински съветници също почетоха празника, като пожелаха на всички здраве и протекция от Божията майка.

В Горната махала на село Брежани има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от епохи, че в миналото на това място е имало черква.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР