За поредна година Столична община увеличава площта на улици и

...
За поредна година Столична община увеличава площта на улици и
Коментари Харесай

22,5 млн. лв. повече са предвидени за чистотата на София за 2023 г.

" За поредна година Столична община усилва площта на улици и булеварди, които ще бъдат измивани, като част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздух а. В план-сметката за чистотата на града за 2023 година е заложено измиването на 453 хиляди дка улици, което е двойно повече по отношение на измитите площи през 2019 година (203 хиляди дка). "

Това обяви зам.-кметът на София по екология Десислава Билева , която показа дружно със зам.-кмета по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов План-сметката за обезпечаване на дейностите по чистотата на територията на Столична община през 2023 година, оповестиха от общината.

По думите на Билева бюджетът по план-сметката за 2023 година възлиза на 260,2 млн. лева, което е с 22,5 млн. лева повече по отношение на актуалната година.
 Симеоновските езера - в положително положение и почистени
Симеоновските езера - в положително положение и почистени

Фандъкова инспектира положението им след осъществена цялостна рехабилитация

" През 2023 година Столична община планува увеличение на кратността на миене на улиците, по които се движи градски превоз, от 6 на 7 пъти годишно. Миенето на вътрешноквартални улици и улици с публично значение също се усилва от 7 на 8 пъти годишно ", похвали се тя.

С 5 млн. лева се усилват средствата за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане , които включват както повече средства за миене, по този начин и повече средства за поддържане на междублоковите пространства. 10.3 млн. лева ще бъдат предоставени непосредствено на кметовете на региони за разчистване и косене на междублокови пространства, като сумата е с 1,1 млн. лева по-голяма по отношение на отпуснатата за актуалната година.

74,7 млн. лева от план-сметката са планувани за поддържане на инсталациите за отнасяне и преработване на битовите боклуци , както и за изследване, планиране, създаване, употреба и закриване на депата за битови боклуци.
 Спаси София предлага ограничения за чист въздух в столицата
Спаси София предлага ограничения за чист въздух в столицата

От организацията са възмутени, че Фандъкова не желала да я питат за какво въздухът е замърсен

8,7 млн. лева повече се обезпечават за активността на завода за преправка на битовите боклуци в околност Садината и инсталациите за зелени и биоразградими боклуци в Хан Богров. Увеличените средства се дължат главно на растежа на цената на електрическата сила, нужна за активността на завода. Разходът за ел. сила на завода за преправка на битовите боклуци през 2020 година е бил 3,6 млн., като през 2023 година се чака да бъде 7,6 млн. лева, което е нарастване от 136%. За да обезпечи понижаване на разноските за електрическа сила, Столичната община възнамерява през 2023 година да стартира създаване на фотоволтаична система на постройките на завода, която ще бъде употребена за личните потребности на общинското дружество. Очакванията са създадената електрическа енергия от фотоволтаичната система да доближи 2,1 млн. kWh/година, което ще покрие до 10% от потреблението на инсталациите.

956 794 лева са приходите за първите 9 месеца на 2022 година от създадената електрическа сила от инсталацията за преправка на биологични боклуци. Получените доходи от продажбата на рециклируеми материали, отделени от преработката на битовия боклук, са 524 736 лева, а от продажбата на компост, създаден от отнасяне на зелени боклуци - 48 786 лева
 Столична община си връща 12 дка от Борисовата градина
Столична община си връща 12 дка от Борисовата градина

Възраждат къпалнята " Мария Луиза "

Разходите за събиране и превозване на битовите боклуци за 2023 година са в размер на 78 млн. лева

Барбалов осведоми, че през 2023 година такса битови боклуци за жителите остава 1.6 промила и 10 промила за бизнеса . За представителите на бизнеса, които изберат да заплащат на база генериран боклук, цената за резервоар от 1100 л ще бъде 1540 лева, а за резервоар от 3,5 м3 -9235 лева годишно.

Барбалов сподели още, че се планува предлагането за план-сметката за 2023 година да бъде импортирано през днешния ден в Столичния общински съвет. След месец ще стартира разглеждане в комисии, а след това документът би трябвало да бъде признат от СОС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР