За поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите

...
За поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите
Коментари Харесай

Софийската математическа отново начело по бал след първото класиране

За поредна година с най-голям бал след изпитите за гимназиите в столицата се влиза в Софийската математическа гимназия, разгласи началникът на Столичното ръководство по обучение Ваня Кастрева. Най-високият най-малък бал там след първото класиране е 456 точки от 500 вероятни. 

На второ място по най-малък бал е 91-ва Немска езикова гимназия, с финален признат в този момент възпитаник с 440 точки, при 450 точки през предходната година. На трето място и през тази година е 73-то Средно учебно заведение " Владислав Граматик ", като в този момент минималният бал в него е 423,500 точки, а през 2017 година е бил 434,500 точки.

На четвърто място още веднъж е 164-та Испанска езикова гимназия, в която последният възпитаник е признат с най-малък бал 416 точки, при 412,500 точки през предходната година. Първа британска езикова гимназия измества тази година от петото място в София през 2017-та Технологичното учебно заведение за електронни, което в този момент е чак на  28-о място. Последният възпитаник, признат в Първа британска на първо класиране, е с най-малък бал от 404,500 точки. На шесто място е Втора британска езикова гимназия с най-малък приемен бал от тази година от 403,500 точки, а след нея е Девета френска гимназия с 386 точки. На осмо място е 22-ро Средно учебно заведение " Георги Раковски " с най-малък бал от 381 точки, след него е 35-то Средно учебно заведение " Добри Войников " с 368 точки. На десето място в София е 133-то Средно учебно заведение " Александър Пушкин " с 367,500 точки на последния признат възпитаник от първото класиране.

На другия полюс, в дъното на класацията за банкет след 7-ми клас в столицата са 24-то, 66-то, 27-то, 37-то, 15-то, 90-то, 40-то учебно заведение и Професионалната гимназия по селско стопанство .

Именно в Софийска математическа е и абсолютният първенец измежду кандидатстващите седмокласници от страната. Той е постигнал оптималният бал от 500 точки, разяснява Кастрева.

Паралелката с най-голям бал измежду столичните учебни заведения е профил «Математически» с немски език, още веднъж в СМГ. Тук минималният бал е заковал на 479 точки. Той е по-висок от миналогодишния най-малък бал, който също е бил в Софийската математическа, профил „ математика ”, само че с ангилйски език – 472,5 точки.

Ученикът, показал максимален брой стремежи при първо класиране е декларирал 119 стремежи, като за момента е признат по 104-то си предпочитание.

8256 възпитаници са се класирали в София на първи стадий. 640 са некласирани, а останалите свободни места са 730, уточни още Кастрена. 15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити поради незадоволително поискали да учат там. Сред тях са паралелки за поддържане на асансьорна техника, сладкарство, произвеждане и обслужване в заведенията за хранене и други

Випускът тази година демонстрира засилен интерес към профилирани паралелки като към момента преобладаваща е ориентацията към езиковите гимназии. Най-желани тази година са  паралелките профил «Чужди езици» като преди всичко по заявление за тази компетентност е  22 СОУ, където предпочитание за този клас са декларирали 2098 възпитаници, на второ Испанската гимназия, която също има подобен профил с подадени заявки от 1969 възпитаници и  на трето – Първа британска с 1793 поръчки.

По отношение на професионалните гимназии и тази година, както предходната най-желаната компетентност е «Банково дело» в Националната търговско-банкова, а на второ – «Електронна търговия» в същото учебно заведение

Второто класиране ще излезе на 12-ти юли.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР