За поредна година Най-добър баскетболист на България стана Александър Везенков.

...
За поредна година Най-добър баскетболист на България стана Александър Везенков.
Коментари Харесай

Александър Везенков е баскетболист номер 1 на България за 2022-а година

За поредна година Най-добър баскетболист на България стана Александър Везенков . Той бе определен единомислещо със 100% от гласовете, което бе предстоящо. През 2022 година Александър Везенков бе определен и за Спортист Номер 1 на 2022 година в България, което се случва в баскетбола едвам за повторно в 65-те издания на Анкетата. Първият път е в първото издание - през 1958 година, когато с най-голямото самопризнание в българския спорт е почетена именитата Ваня Войнова. Той завоюва признанието за Спортист на годината и на ММС, а също бе отличен и със Спортен Икар за 2022 година
Прочетете още
При дамите Най-добра баскетболистка още веднъж е Борислава Христова , която събра 96% от гласовете.

В анкетата на БФБаскетбол тази година се включиха спортни публицисти, треньори и баскетболисти от професионалните тимове у нас.

Много по-оспорвано бе гласуването в останалите категории на Анкетата Баскетболист на годината за 2022 година на БФБаскетбол.

Най-добра млада баскетболистка е Деница Манолова от Рилски състезател. 16-годишното крило се показа на равнище на две Европейски шампионати за подрастващи, като влезе в десетката на самостоятелните ранглисти за топ-реализатор и Най-ефективен състезател на шампионата за девойки до 18-годишна възраст, а по-късно попадна и в Идеалния тим и бе най-хубав изпълнител на Европейското състезание за 16-годишни. Манолова добави годината си със международна купа с тима на ПГ „ Константин Фотинов “ от Самоков на Световното ученическо състезание в Белград. Тя събра 71% от гласовете в Анкетата.

Сред съперниците й бяха съотборничката й в Самоков Раня Абурая, Гергана Маданкова, Анастасия Калева и Яна Карамфилова.

При най-хубавите баскетболисти до 19-годишна възраст премията отива в Илиян Пищиков от Балкан . Той бе водач на националния тим за юноши до 18-годишна възраст, а също така се наложи и в мъжкия отбор на Балкан в НБЛ. Той събра 44% от гласовете в конкуренцията на Константин Костадинов от испанския Паленсия, Георги Герганов от Ямбол, Иван Спиров от Черно море Тича, съотборника си в Балкан Александър Гавалюгов, Михаил Комбаков от Берое и Виктор Гергов от ЦСКА.

Конкуренция имаше и при най-хубавите треньори. За Най-добър треньор за 2022 година бе избран наставникът на Рилски състезател Людмил Хаджисотиров с 44% от гласовете. Той изпревари досегашни носители на наградата като Таня Гатева (лауреат през 2019 г.), Росен Барчовски (носител на премията за 2021 г.), Любомир Минчев (2018 г.) Гласове получиха и наставниците надлежно на Берое и Академик Пловдив – Бойко Миленков и Йордан Янков.

Седем финалисти бяха избрани за признанието Най-добър баскетболист, играещ в България при мъжете. С 40% от гласовете премията заслужи капитанът на мъжкия народен тим и Рилски състезател Чавдар Костов . Гласове имаше и за Павлин Иванов, Димитър Димитров, Георги Боянов, Златин Георгиева, Деян Карамфилов и Васил Бачев.

Най-голяма конкуренция обаче имаше в категорията Най-добра баскетболистка, играеща в България. Гласуващите дадоха желанията си за цели 10 състезателки – Радостина Христова, Цветомира Наумова и Виолина Кочева от Берое, Валерия Алексиева и Борислава Денчева от Монтана 2003, миналата в Германия Гергана Иванова, отдръпналата се Христина Иванова, Деница Манолова и Вероника Джикова от Рилски състезател. Наградата завоюва с 24% от гласовете Теодора Динева от Берое.

Топ-реализаторката на шампионките и носителки на Купата на България изненадващо изпревари Александър Везенков и в гласуването на почитателите и бе избрана за Любимка на почитателите в Анкетата на формалната страница на БФБаскетбол.

Президентът на федерацията Георги Глушков уважи с плакети навършилите в последните 4 години 70-годишна възраст (по азбучен ред): Атанас Стоянов; Валентин Шарков; Диана Дилова; Дочо Петров; Иван Лепичев; Камен Тошев; Лилия Янкова; Маргарита Щъркелова; Михаил Дуков; Михаил Смочевски; Надка Голчева; Николай Колев; Пенка Методиева; Петкана Макавеева; Петко Маринов; Стефко Станев; Тодор Богданов; Тодорка Николова; Юлия Боянова; Юлия Стоянова.

Много от тях получиха персонално от Глушков своите награди на церемонията.

За навършени 75 години плакети имаше за Ангел Иванов; Ани Рудева; Атанас Голомеев; Венцислав Гечев; Георги Бързаков; Георги Димитров; Данаил Гълъбов; Любен Борисов; Марин Романски; Мария Стоянова; Пандо Пандов.

За 80-годишнините си бяха почетен: Ботьо Паспаланов, Веселин Караниколов, Димитър Сахаников, Никола Атанасов, Стефан Филипов и Тодор Добрев.

БФБаскетбол уважи и 92-годишната Таня Тодорова. Тя е част от едни от най-славните генерации на българския баскетбол – първите ни медалистки от Европейски шампионати и още помни какво е възприятието да играеш един до друг с великата Ваня Войнова.

Само преди броени дни 90 години навърши Иван Евстатиев. В баскетбола той е знак за организация – някогашен треньор, Държавен треньор, Генерален и виновен секретар на БФБаскетбол. Иван Евстатиев е просто човек институция за баскетбола ни! Той също получи почетен плакет от Георги Глушков! „ Благодаря ти, БАСКЕТБОЛ “, разгорещено сподели пред всички юбилярът.

Своята премия за баскетболистка на 2019 година в България получи Христина Иванова, както и треньорът на 2019 година Таня Гатева. Наградата си за Най-добра млада баскетболистка на 2021 година получи и Яна Карамфилова, както и Най-добра баскетболистка на 2021 – Жаклин Златанова. Своя приз за Най-добър на 2021 взе и Павлин Иванов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР