За поредна година на 12, 13 и 14 май в

...
За поредна година на 12, 13 и 14 май в
Коментари Харесай

Дни на планинарското, приключенско и екстремно кино предстоят в Мездра

За поредна година на 12, 13 и 14 май в Мездра ще се организира Панорама на планинарското, приключенско и рисково кино „ Ехо от Банско филм фест “. В нея ще бъдат показани определени филми от афиша на International Mountain Film Festival „ Bansko Film Fest”. Входът за фенове е свободен, а прожекциите са от 20:30 часа на площад „ България “.
Организатори на събитието, което се осъществя за шести път (след 2013-а, 2014-а, 2015-а, 2020-а и 2021 г.), са Община Мездра и Сдружение „ Международен фестивал на планинарския филм Банско филм фест “ по самодейност на инж. Делян Дамяновски, изпълнителен шеф на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България (НАПОС-РБ).
Програмата на тазгодишната кинопанорама включва 9 планинарски, рискови и авантюристичен късометражни ленти, запечатали вдъхновяващите прекарвания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и фенове на рискови спортове от 7 страни - Австралия, Австрия, Белгия, България, Италия, Полша и Нова Зеландия. Главни герои в тях са едни от най-големите имена в алпинизма, катеренето, ските, парапланеризма, колоезденето, пътешествията и откривателството на труднодостъпни точки на планетата. В продължение на три киновечери феновете ще имат опция да „ пътуват “ до Антарктида, Доломитите, Индия, Патагония, Пакистан, Хималаите и други забавни места по целия свят.
Програма на Панорама на планинарското, приключенско и рисково кино „ Ехо от Банско филм фест “ - Мездра 2022:
12 май 2022 година, четвъртък
• 20:30 ч. - Откриване на кинопанорамата,
• 20:40 - 21:30 ч. - „ Традиционният алпинизъм - oпитът не може да бъде завещан “ (Италия, 2021 година, Симон Меснер, 50 мин.).
Симон Меснер обикаля 8 125-метровия Нанга Парбат с татко си Райнхолд Меснер и приятелката си Анна като част от дребна експедиция до Пакистан. В този подтекст Симон приказва за първите опити за нанагорнище на осемхилядника Нанга Парбат и за огромните нещастия през 30-те години на предишния век. Той си спомня съдбоносната експедиция през 1970 година, когато чичо му Гюнтер губи живота си на спускането над Диамир Фланк, а татко му Райнхолд едвам оцелява. Това е пътешестване, което се помни. Малката експедиция в последна сметка посещава отдалечената котловина Гешот. Тук хората живеят при най-скромни условия по към момента самодостатъчен метод. Това е свят, който ние, европейците, към този момент не можем да си представим. Тук, на запад от Нанга Парбат, татко и наследник се пробват да изкачат върха Гешот, който към момента не е изкачен, преди Симон да потегли към Каракорум, с цел да осъществя различен план дружно с колегата си по катерене Мартин Зайберер.
Филмът е показан от Симон Меснер на Международния кинофестивал на планинарското кино „ Банско филм фест 2021 “.
• 21:30 - 22:30 ч. - „ К2: Невъзможното нанагорнище “ (Австрия/Полша, 2020 година, Славомир Батура, 60 мин.).
K2, „ дивата планина “, се намира в митично място в сърцата на катерачите по целия свят- един от четирима алпинисти не се връщат от нея. На 22 юли 2018 година полският ски планинар Анджей Баргиел прави „ невъзможното втурване “ от върха. Той го прави самичък, без спомагателен О2. Този документален филм изследва индивида зад достижението и събитията, на които е бил подложен до края. Неговият обединен екип (включително по-малкият му брат) преодолява неприятното време, непознатите терени и се приготвя за животозастрашаващи избавителни задачи. През цялото време филмът изследва логиката на психиката и мисленето на младия поляк; питайки се по какъв начин момче от работническата класа - един от 11-те братя и сестри, съумява да стане „ Приключенец на годината “ на National Geographic за 2018 година и определящ състезател за своето потомство? Здрав и новаторски, Анджей основава нови приложения на технологии за довеждане докрай на направления, за които единствено се мечтае в алпинистката Зала на славата, пресичайки ръбове, 1000-метрови скали и 75-градусови скатове в соло ски втурване. Този същински филм предлага роман за един от най-желаните „ първенци “ в алпинизма и преглежда неповторимия човек, който го е постигнал.
Филмът е отличен с Награда за цялостна реализация в рискови условия на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2021.
13 май 2022 година, петък
• 20:30 - 21:04 ч. - „ Записки от стената “ (Белгия, 2017 година, Сийбе Ване и Гийьом Лион, 34 мин.).
19 дни на 1200-метрова отвесна стена в Торес дел Пен, Патагония. Искрена и дълбока история за едно нанагорнище, наситено с тежки метеорологични условия, технично нанагорнище и музика онлайн.
• 21:04 - 21:20 ч. - „ Line reLOVEution “ (Италия, Aлесандро д’ Емилия, 2015 година, 15 мин.).
Преди стотина години, по времето на Първата международна война, по тези места са гърмели бомби, взривявали са се гранати и са починали 18 000 млади бойци. „ Нашата концепция беше да покажем, че Монте Пиана в Доломитите може да бъде място на другарство и мир” - споделя Алесандро д’ Емилия. Така той и приятелят му Армин Холцер провеждат срещата на ходещите по въже, на която се събират както експерти, по този начин и начинаещи фенове на контакта с пространството.
• 21:20 - 22:07 ч. - „ Да докоснеш небето от Хималаите “ (България, 2021 година, Андрей Дочев, 47 мин.).
Филм във връзка 40 години от първото нанагорнище от българин на осемхилядник в Хималаите. На 30 април 1981 година Христо Проданов стъпва на връх Лхотце. Щурмовата група е от четирима алпинисти. От последния лагер потеглят трима, а на върха се качва един. Защо, какво и по какъв начин се е случило в Хималаите през 81-а в персонален диалог с живите Кънчо Долапчиев, Огнян Балджийски и Методи Савов - трима от четиримата щурмоваци.
Награда „ УНИКА “ за най-хубав български филм на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2021.
• 22:07 - 22:20 ч. - „ Решения с Надин Валнер “ (Австрия, 2019 година Йоханес Меер, 12 мин.).
Всяко решение, осъзнато или не, води неизбежно към идващото решение”. Шампионката по свободно втурване Надин Валнер е известна като смела и невероятна скиорка. Отскоро тя има и пристрастеност към катеренето. Понастоящем Надин работи по план, които е сполучлив единствено за елита на алпинистите - да изкачи платото Бюрсер, което като повърхнина може да бъде съпоставено с тапер от стружки. Бийт Камерландер направи първото нанагорнище по този маршрут, употребявайки единствено портативна екипировка, и по този начин го сложи в светлината на прожекторите за доста известни задгранични алпинисти. Освен невероятни умения за този план са нужни и стоманени нерви. Трудно е да се слага екипировка на такава гладка стена. Надин се отваря за взаимното битие на катеренето и ските в живота си. Казва, че в последно време все по-често би трябвало да избира сред двете. „ Те са два изцяло разнообразни спорта, само че имат и доста общо. Това ми стана ясно на платото Бюрсер. Сега съм катерач, само че постоянно ще си остана скиор по душа.”
Филмът беше показан от Надине Валнер на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2021.
14 май 2022 г, събота
• 20:30 - 20:35 ч. - „ Под проклинание “ (Нова Зеландия, 2020 година, Ричард Сайди, 5 мин.).
BASE скоковете с костюм постоянно се показват като прилив на адреналин за търсачите на мощни чувства. Филмът ни води надълбоко в по-съзерцателните аспекти на скачането, до момента в който Дейвид Уолдън и приятелите му подхващат завършения в планините към дома му в Нова Зеландия. Прекрасни гледки и хипнотична кинематография ни изстрелват от всекидневието ни право в света на въздуха, земята и полета.
• 20:35 - 20:15 ч. - „ Океан до небето” (Австралия, 2019 година, Майкъл Дилън, 106 мин.).
Наскоро след трагичната гибел на брачната половинка и на най-малката си щерка, надълбоко сломен, сър Едмънд Хилъри подхваща експедиция за излекуване - епично премеждие с лодка и пешком около река Ганг до нейния извор в Хималаите. Пътешествието го връща назад към живота, само че планинската болест заплашва оцеляването му. Синът и приятелите му обезверено се пробват да го спасят.
Филмът е отличен с Голямата премия на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2021.
• 22:15 - 22:32 ч. - „ Антарктика - на една ръка разстояние “ (България, 2020 година Живко Константинов, 17 мин.).
„ Телепортираме “ се на място, което е толкоз непознато, колкото и космосът. Преминаваме в друго измерение, където единствен стопанин е Майката Природа. На хиляди километри от удобните концертни зали, на най-студеното място на планетата, ще се срещнете с музикантите Теодосий Спасов и Хари Цвятков. Те ще изнесат концерт пред колония от пингвини, морски слонове, ушати тюлени и птици. Харесват ли антарктическите животни българската музика, какви са възможностите им за оцеляване във времена на климатичните промени и готово ли е човечеството на взаимни отстъпки, с цел да резервира естествения баланс на планетата? 17 минути, които ще ви пренесат на една ръка разстояние от Антартика!
Организаторите си резервират правото на промени в програмата!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР