За поредна година Институтът за пазарна икономика представя в България

...
За поредна година Институтът за пазарна икономика представя в България
Коментари Харесай

Международен индекс „Право на собственост” 2018. Защитата на правото на собственост е предпоставка за благосъстояние


За поредна година Институтът за пазарна стопанска система показва в България интернационалния показател „ Право на собственост”, разработван от Алианс „ Право на собственост”. Индексът прави оценка отбраната на физическата и интелектуалната благосъстоятелност по света, а в изданието за 2018 година са включени 125 страни, отговарящи за 93% от популацията по света и 98% от международния Брутният вътрешен продукт.

Резултатите са образувани въз основа на представянето на страните в три разнообразни области: 1) правна и политическа среда; 2) право на физическа благосъстоятелност и 3) право на интелектуална благосъстоятелност.

Средният резултат в света леко се покачва до 5,7 т. от оптималните 10 точки. На първо място в класацията е Финландия (с 8,7 т.), следвана от Нова Зеландия, Швейцария, Норвегия и Сингапур.

Право на благосъстоятелност и богатство

Докладът мери и по какъв начин отбраната на правото на благосъстоятелност въздейства върху благосъстоянието. При съпоставката на резултатите от показателя и икономическото показване на другите страни се виждат съществени разлики. Държавите са подредени в пет групи (квинтили) съгласно резултата си в показателя. Първенците в класацията (първите 20% от включените държави) се радват на над 20 пъти по-висок приход на човек от популацията в съпоставяне със страните на дъното (последните 20% от включените държави).

В допълнение анализът демонстрира, че по-добрата отбрана на правото на благосъстоятелност води до повече предприемачество, по-ниско неравноправие, по-висока икономическа независимост, по-голямо гражданско присъединяване и по-голяма сигурност.

Къде е България

В тазгодишното издание на показателя България отбелязва слаб растеж, само че към момента е надалеч от първенците.

България получава резултат от 5,4 т. (от 10) и се подрежда на 63-то място (от 125). Спрямо предходната година резултатът на страната нараства с 0,6 т., а в класацията изпреварва над 20 други страни. Основната причина за нарастването в действителност е тазгодишното включване на знака „ регистрация на собственост” (в категорията, измерваща отбраната на правото на физическа собственост), при който България получава най-високия си резултат.

Въпреки слабото повишаване в резултата, страната резервира извънредно незадоволителното си равнище на отбраната на правото на благосъстоятелност. България е изпреварена даже от страни като Гана, Тринидад и Тобаго, Оман.

Общото показване на България в тазгодишния показател е обусловено от оценката на страната в трите включени категории:

1) Правна и политическа среда (4,6 т.) - най-ниски не престават да са резултатите точно в региона на правната и политическа среда, доказвайки за следващ път, че в България липсват самостоятелност на правосъдната власт, господство на закона, политическа непоклатимост и надзор над корупцията. Нещо повече, тъкмо в тази категория резултатът на страната се усилва минимум (с 0,2 т.).

2) Право на физическа благосъстоятелност (6,1 т.) - в региона на правото на физическа благосъстоятелност нараства знакът за достъп до заеми, който следва възобновяване на кредитната интензивност и по никакъв метод не демонстрира някакви старания на ръководещите. Тук са и нововключените данни за регистрацията на благосъстоятелност, при който България получава най-високия си резултат (9,3 т.).

3) Право на интелектуална благосъстоятелност (5,5 т.) - категорията за отбрана на правото на интелектуална благосъстоятелност още веднъж демонстрира, че слабата отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и широкоразпространеното пиратство не престават да са измежду огромните проблеми в страната. В тази категория е и знакът с най-голям растеж (цяла единица), а точно патентната отбрана, което евентуално отразява измененията в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 година.

Индексът „ Право на собственост” още един път демонстрира извънредно притеснителните проблеми в правната среда в България, както и неналичието на доста усъвършенстване. Това води до по-малки приходи, повече корупция, по-високо неравноправие, по-ниска предприемаческа интензивност и по-слаба отбрана на самостоятелната и икономическата независимост.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР