За поредна година ИМ – Каварна ще се включи в

...
За поредна година ИМ – Каварна ще се включи в
Коментари Харесай

Исторически музей- Каварна се включва в инициативата Европейска нощ на музеите

За поредна година ИМ – Каварна ще се включи в самодейността „ Европейска нощ на музеите “, чието начало в България е сложено през 2005 година Проявите, отдадени на културното събитие, започнаха още на 5 май с откриването на галерия живопис на Красимир Желев, която може да бъде прегледана в експозиционните зали на Хамама. Основен акцент в програмата е изложбата на ИМ Балчик „ Храма на Кибела “, която ще бъде открита на 13 май, събота от 18. 00 часа в залата за краткотрайни изложения.

Изложбата е отдадена на 15 години от откриването на античният храм в град Балчик. Включени са 10 постера с богат снимков материал и информация за археологическия обект и находките, открити на терен. Изложбата ще бъде допълнена с артефакти на ИМ – Каварна свързани с култа към Кибела и храмовото строителство. Гостуването в Каварна с тази галерия е с концепцията да се покаже храма на Кибела и да се подсети за нуждата от грижи за този неповторим обект, който е от национално значение.

Храмът е определян от археолозите като " откритието на века " и съставлява най-добре непокътнатия елинистически храм на богинята Кибела на Балканския полуостров. Намерените надписи и мраморни пластики са извънредно значими културни полезности, отразяващи религиозния и публичен живот в Дионисополис в интервала III в. прочие Хр. – IV в. сл. Хр.

Храмът е открит през 2007 година при изкопни работи за градеж на хотел на територията на Белия град. При работата с машините се разкриват остатъци от антична постройка, след което градежът е спрян. В обекта са открити над 200 монети, над 27 мраморни монументи, над 20 мраморни скулптурни изображения на Кибела, Афродита, Посейдон, Дионис и други Всички тези културни полезности се съхраняват в музея в Балчик и се радват на доста огромен интерес от посетителите.

Исторически музей Каварна афишира 13 май за Ден на отворени порти за следните музейни обекти и експозиции:
ИМ Каварна- централна експозиция- от 18:00 до 24:00 ч.
Етнографска къща- от 18:00 до 24:00 ч.
Експозиция „ Добруджа и морето “- от 18:00 до 24:00 ч
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР