За поредна година десетки руснаци се събраха, за да отпразнуват

...
За поредна година десетки руснаци се събраха, за да отпразнуват
Коментари Харесай

Руснаците в София отпразнуваха Масленица

За поредна година десетки руснаци се събраха, с цел да отпразнуват Масленица в София. По традиция празненството бе в градинката сред Дом на Москва и Руската черква. Сред присъстващите, естествено имаше и значително българи, а за празника дойдоха и се включиха даже хора от съветската диаспора в Македония.

Веселбата бе изпълнена с доста съветски песни и танци, както и игри за множеството деца, които бяха пристигнали с родителите си.

Домакините се бяха подготвили с богата и вкусна обичайната софра, макар че през тази година не участваха височайши посетители.

По традиция всичко завърши с изгарянето на плашило, в което преди този момент бяха сложени листчета, на които присъстващите пишеха това, което не желаят да им се случи през тази година.

Масленицата е празник, приближаващ още от езически времена, присъщ за славянските нации, който след това се е пренесъл и в християнската просвета. Символизира приключването на зимата и началото на пролетта. По традиция с изпращането на зимата се прогонва и неприятното. Ярките национални носии и уханието на вкусните палачинки са знак на този празник.

Празникът съответствува и с българския Сирни заговезни, като има и доста общо във вярванията сред двете трдиции.

Снимки от празненствто ВИЖТЕ ТУК!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР