За пореден скандал от днешния ден, свързан с машините, научии

...
За пореден скандал от днешния ден, свързан с машините, научии
Коментари Харесай

Нов скандал! СИЕЛА направила опит да изнесе машините за гласуване, без разрешение на ЦИК

За следващ скандал от днешния ден, обвързван с машините, научии Епицентър. бг.

Тази вечер към 20.00 часа, след края на съвещанието на ЦИК, което взе решение гласуването да бъде с хартиена бюлетина, се получава писмо от СИЕЛА - компанията, притежател на машините. 

От него излиза наяве, че по всички посоки за страната, без София,,  са излезли конвоите с машините за гласоподаване и са потеглили за регионалните центрове, макар решението, че гласуването ще е с бюлетина. Към този час единствено в Перник са били доставени, другите са били на път.

Скандалното е, че ЦИК не е давала позволение машините да излизат от склада, категорично подчертаха за Епицентър.бг  нашите източници

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова незабавно свикала ново съвещание на ЦИК.
На него се приема решение, с което дават инструкции на Министерство на вътрешните работи да върнат всички машини неотложно в склада и да ги приберат до 24:00 часа тази нощ.

 

Явно бързането на СИЕЛА машините да излязат от склада, е обвързвано с днешния скандал,  разпален от зам.-министъра на електронното ръководство, за който стана ясно, че преди два дни е снимал кода на машините и ги е изнесъл на флашка.  Може би зад желанието да бъдат бързо изведени машините прозира нещо, което би трябвало да бъде прикрито.

 

Както е известно, Централната изборна комисия възложи на  " Сиела Норма "  АД да извърши дейностите по техническото обезпечаване на машинното гласоподаване в изборите за локална власт на 26 октомври 2023 година

 

Тази години " Сиела Норма " изиска 3 милиона лв. повече от оптимално избраната от ЦИК по публичната поръчка,  обвързвана с машинното гласоподаване на идните локални избор. Отначало ЦИК не одобри препоръчаната цена и на два пъти изиска нови ценови оферти от " Сиела Норма ".

 

В резултат на договарянията участникът понижи първичната цена единствено с към 200 000 лв.. Окончателното предложение на Сиела Норма за първи тур е 7 397 975 лв., като цената за втория тур ще се дефинира на база действително осъществени действия съразмерно на броя секции, в които ще има втори тур, изясни заместник-председателят на Комисията Емил Войнов.

 

Припомнямеу, че през днешния ден, в Народното събрание, бе изнесена информацията, че на 25 октомври, в формален отчет на ДАНС, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов, е записал с телефона си цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, след което си го е свалил на флашка, която е взел със себе си.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР