За пореден път варненци доказаха, че Варна е не само

...
За пореден път варненци доказаха, че Варна е не само
Коментари Харесай

Варненци с престижни готварски награди

За следващ път варненци потвърдиха, че Варна е освен морска, само че и кулинарна столица на България и сграбчиха най-вече награди в Националната кулинарна купа 2019, която се организира на 19-ти и 20-ти април в Палата 2 на Международния панаир в Пловдив.
Варненци завоюваха всички медали в категория " Телешко " за купата на " Ростар БГ ". На трето място се класира Тодор Димитров от хотел " Рила ", а на второ – Георги Желязков, също от Варна. Купата изрично заслужи студентът на Институт по кулинарни изкуства към Висше учебно заведение по мениджмънт – Варна, Николай Димитров. Той впечатли журито с телешко бонфиле, запечатано на тиган с пречистено масло и приключено на фурна с прясна мащерка и чесън, картоф, подготвен в картофен бульон и подравен с настъргана телешка пастърма, пюре от земна ябълка с трюфел и чипс от маринована земна ябълка с трюфелово олио, пролетни моркови и аспержи, приготвени в подсолена вода и приключени в маслен сос с чубрица, сос от винена редукция и коняк с сведен телешки бульон, пудра от спанак и настърган черен летен трюфел.
Безспорен беше триумфът на различен студент от Института по кулинарни изкуства във Варна – Кристина Димитрова. След като единствено в границите на няколко месеца взе сребърен орден на влиятелно интернационално съревнование в Солун и взе участие в майсторски клас на " краля на макароните " началник Пиер Ерме, тя покори жури, участници и аудитория и безапелационно надделя конкуренцията в категория " Сладкар на България " за 2019 година Талантливата млада кулинарка сложи и нов връх в историята на Национална кулинарна купа на България, печелейки още две оценки в категориите " Най-добра шоколадова статуя " и " Най-добър ресторантски десерт ".

Темата на шоколадовата статуя, която Кристина показа, бе извънредно настояща, а точно " Опазване на околната среда и въздействието на пластмасата в актуалния свят ". Нейна е цялостната концепция за визията и посланието на кулинарния шедьовър, а най-впечатляващо в направата е, че всички елементи са ядливи, направени от първокачествен белгийски мрачен шоколад на Белколад. В другата категория – " Ресторантски брачен десерт " с ентусиазъм " лавандула и люляк " – Кристина презве журито с нежно прелъщение от маскарпоне, вишни и лавандула. Основните съставни елементи на изискания десерт бяха лавандулов гел с бял шоколад, мус с маскарпоне, вишни, ликьор " Строх " и австрийски ванилови сладки.
Ден по-рано, варненец завоюва и купата " Най-добър млад готвач на България " за 2019 година Това е Красимир Баналиев, възпитаник от Професионалната гимназия по туризъм " Проф. доктор Асен Златаров ", Варна. Купата му бе бръчена от министъра на туризма на Република България госпожа Николина Ангелкова.
Национална кулинарна купа на България е най-голямото кулинарно съревнование в България, на което могат да премерят сили най-хубавите и смели готвачи, които се състезават в разнообразни категории, както за експерти, по този начин и за млади кулинари. Основен уредник на събитието на Българската асоциация на професионалните готвачи. Национална кулинарна купа на България се организира всяка година, а актуалното съревнование в Пловдив беше 12-то следващо. На миналогодишното съревнование влиятелното отличие Готвач на България 2018 също бе за Варна – за шеф-инструкторът в Институт по кулинарни изкуства към Висше учебно заведение по мениджмънт, началник Васил Якимов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР