За пореден път президентът на САЩ Барак Обама и неговият

...
За пореден път президентът на САЩ Барак Обама и неговият
Коментари Харесай

The Washington Post: Гамбитът на Путин и недоумението на Обама

„ За следващ път президентът на Съединени американски щати Барак Обама и неговият външнополитически екип не схващат: за какво Владимир Путин наводнява Сирия с войски и оръжие? ”, написа анализаторът на The Washington Post Чарлз Краутхамър. Но, съгласно журналиста, задачите на Путин в Сирия са повече от явни: първо, „ да утвърди въздействието на Русия в Близкия изток и да я направи преобладаваща външна мощ ”. Второ, „ поддръжка за най-големия и остарял арабски съдружник на Русия”. „ Откакто Ануар Садат годни руските съветници от Египет през 1972 година, сирийските Асад са главната опора на Русия в Близкия изток”, напомня Краутхамър. Авторът преглежда и други задания на сирийската политика на Путин: разширение на зоната на въздействие на съветската войска, която сега има единствено бази в Тартус и летището до Латакия; да изтласка от страната американците („ за Путин геополитиката е игра с нулева сума”); още веднъж да легализира ситуацията на Русия „ в посткримската ситуация”, правейки я незаменима в Сирия.

„ Предложението на Путин е явно: прекратете да воювате с Асад, приемете Русия като огромен състезател и се примирете с районната надмощие на Русия, Иран и „ Хизбула” – ние пък ще излезем на първо време, ще оглавим битката с „ Ислямска държава””, написа Краутхамър. „ Тук има и бонус. Най-хитрата част на путиновия гамбит – това е негласното разрешаване на европейската рецесия, провокирана от напора на бежанците”, счита наблюдаващият.

„ Както и в тази ситуация с бедствената обстановка към химическите оръжия, Путин влиза в играта и избавя обстановката. Ако ние се съгласим с това, Русия ще стане незаместим сътрудник. За начало ще би трябвало да се координират с нас (САЩ) военните и дипломатическите стъпки, а ние към този момент се съгласихме на договаряния по отношение на увеличението на съветските сили в Сирия. Изолацията на Русия, провокирана от войната в Украйна, ще се приключи, и дружно с Иран Москва ще стане районен арбитър”, написа американският публицист.

„ В последна сметка тактиката на Путин може да не проработи, само че това, за което става дума, е много съществено и изобщо не е замъглено. Белият дом може да престане да се почесва своята групова глава всякога, когато следващият транспортен аероплан „ Руслан” стоварва танкове и морска пехота в Латакия”, прави извод Краутхамър.

Превод: БЛИЦ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР