За пореден път през 2019 г. ще се проведат безплатни

...
За пореден път през 2019 г. ще се проведат безплатни
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза от 16 до 20 септември 2019 г. в цялата страна

За следващ път през 2019 година ще се проведат безвъзмездни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в регионалните градове на страната, оповестиха от Министерството на образнованието.

Кампанията „ Седмица на отворените врати” се реализира в осъществяване на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в Република България. Чрез даването на безвъзмезден достъп до медицински услуги проявата е потвърдила своята успеваемост за повишение на публичната осведоменост във връзка с болестта.

По време на извършени акции през месеците март и юни 2019 година общо интервюирани за туберкулоза са 5 057 лица, а на 3 293 лица в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 лица с латентна туберкулозна зараза, при които е стартирано лекуване.

Инициативата се организира от 2009 година и е съдействала за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, за ефикасна предварителна защита на туберкулозата в страната и за възстановяване на достъпа до здравни грижи. По време на извършените за интервала 2009 година – 2018 година „ Седмици на отворени врати” интервюирани за туберкулоза са 119 787 лица, открити и ориентирани за лекуване са 1 295 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна зараза и обхванати с химиопрофилактика са 4 495 души.

По време на „ Седмицата на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск, се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР