За пореден път политическите сили не успяха да постигнат пълен

...
За пореден път политическите сили не успяха да постигнат пълен
Коментари Харесай

ЦИК ще определи ръководството на РИК - Русе

За следващ път политическите сили не съумяха да реализират цялостен консенсус при консултациите за съставяне на Районната изборна комисия /РИК/ за Русенска област

Така съставът на РИК - Русе за идните предварителни парламентарни избори на 2-и април ще бъде избран от Централната изборна комисия /ЦИК/.

Това би трябвало да се случи най-късно до другата събота – 11 февруари. В началото на консултациите регионалният шеф Анатоли Станев прикани участниците да проявят съгласие между тях и да повдигнат кандидатури за състава на РИК, които да са потвърдени експерти. Според него държанието на партиите и обединенията по време на консултациите е рационално да следва тяхното досегашно посланичество в Народното събрание.

На процедура съглашение имаше само по отношение на председателския пост. Всички политически сили показаха единодушието си с кандидатурата на Милена Хинкова, издигната от „ Българска социалистическа партия за България “.

Припомняме, че на последните четири избора точно тя оглавяваше комисията и нямаше проблеми при подготовката и протичането на вота. Тя е правист по специалност и разполага с богат опит в областта на административното право. Финалното решение обаче дали Милена Хинкова ще бъде ръководител на РИК ще бъде взето от ЦИК. За тази позиция имаше още едно предложение. То пристигна от „ Възраждане “. Става дума за Лиляна Владимирова, която също е правист по специалност и е ученик на Русенския университет. Впоследствие предлагането бе оттеглено, като от партията желаеха някое от двете заместник-председателски места или серектарската позиция. Така се оказа, че пет партии се борят за три места. От „ ГЕРБ-СДС “ желаеха само заместник-председателското място. За него те оферират Николай Братованов, който също е правист по специалност. Той има и дълготраен опит в РИК. От „ Продължаваме промяната “ предложиха Звезделина Рафаилова също за заместник-председател. Тя е магистър по право от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и е била член на РИК на предходните избори. От „ Български напредък “ също желаеха да имат свои заместник-председател. За подобен те показаха Ивайло Пенчев, който е от правист и е ученик на Русенския университет.

Колкото до секретарското място, за него имаше предложение с изключение на от „ Възраждане “ и от Движение за права и свободи. За поста по традиция бе издигната Елиз Халил, която също е правист. Припомняме, че секретар на РИК-Русе през последните години е била тя. Като опция от Движение за права и свободи показаха подготвеност и за заместник-председателското място.

Колкото до членовете на РИК предложенията на „ ГЕРБ-СДС “ са за Антоанета Йонкова, Миглена Ангелова и Борислав Жечев; на „ Продължаваме промяната “ Корнелия Добрева и Иван Дойнов; на Движение за права и свободи – Гюнайдън Кязимов, а на „ Демократична България – Обединение “ Стефан Бонев.

Независимо, че след формалното обявяване на данните от преброяването през 2021-а, 19-и многомандатен избирателен регион /МИР/ Русенски губи едно депутатско място в идващия парламент и към този момент народните представители от региона няма да бъдат 8, а 7, то няма да има смяна в броя членове на русенската РИК. Според нормативната уредба за изборни региони до 9 мандата в това число, в РИК влизат 13 членове, тъй че РИК-Русе ще бъде формирана от 13 членове, както е било и до момента. Най-голямо посланичество ще има коалиция „ ГЕРБ-СДС “ – четирима души. Трима ще бъдат представителите на „ Продължаваме промяната “, двама на „ Движение за права и свободи “ и по един от „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ Демократична България – обединяване “ и „ Български напредък “. Трябва да се има поради, че ръководителят, двамата заместник-председатели, както и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа мощ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР