За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този

...
За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Решението на Нидерландия за Шенген е обидно за България

„ За следващ път Нидерландия взема решение някакви вътрешни проблеми с този развой на влизане на България и Румъния в Шенген “. Това съобщи пред БНР Ивайло Калфин – шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията на живот и труд, някогашен външен и обществен министър.

„ Много пъти Европейска комисия сподели, че страната ни е безусловно подготвена. Много пъти Екологичен потенциал одобри сходно мнение. Миналия месец България предложения специалисти от европейските страни, с цел да се срещнат на място с това по какъв начин работят всички системи, които се изискват за Шенген. Нидерландия отхвърли да изпрати техни специалисти тогава. Те не се интересуват доста от истината, която е справедлива, а просто са си взели авансово някакво решение, което са го взели от над 10 години към този момент “, разяснява той в изявление за предаването " Преди всички ".

Според него ще е доста мъчно да се промени решението на Нидерландия преди 8 декември, когато би трябвало да се гласоподава присъединението ни към Шенгенското пространство. Все отново би трябвало да се поставят старания до последния миг, счита Ивайло Калфин.

„ Аргументи в Хага няма, няма в нидерландското държавно управление. Те не могат да убедят нито личното си политическо семейство, нито останалите страни в Европа за действието си “, добави той.

" Приемането на Хърватия и Румъния и оставането на България отвън Шенген е политически акт, който е освен голословен, само че и афектиран за страната, тъй като не почива на никакви справедливи обстоятелства. Имаме проблеми и не би трябвало да си затваряме очите за тях. Но България е гранична страна на Европейски Съюз и ние вършим всичко допустимо и поради нас, и поради Европейски Съюз тази граница да бъде непокътната. Не може по този метод да се отнасят сътрудниците ни към българските старания ", разяснява Ивайло Калфин.

Според него в случай че въпреки всичко страната ни остане отвън Шенген, това няма да значи дълготрайна европейска изолираност.

Той напомни, че решението за приемане на България и Румъния би трябвало да се вземе с безусловно единогласие. " Всяка една страна може да наложи несъгласие. Този инструмент би трябвало да се употребява доста деликатно ", акцентира той и изрече мнение, че това ще е един от мощните причини да се премисли ролята на едностранното несъгласие. По думите му България в никакъв случай до момента не е злоупотребявала с този инструмент.

„ България би трябвало да бъде доста деликатна и да употребява инструментите, когато ги има, тъй че да подскаже на нашите сътрудници, че ние не сме безмълвен детайл в Европейски Съюз и няма да бъдем. Подобно отношение не е задоволително ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР