За пореден път днес пред Народното събрание излизат на протест

...
За пореден път днес пред Народното събрание излизат на протест
Коментари Харесай

Майка на дете с увреждания емигрира заради държавата, на която не й пука

За следващ път през днешния ден пред Народното събрание излизат на митинг родители на деца с увреждания, с цел да желаят промяна обществената система.

Красимира Обретенова е майка, която е била на всеки един сходен митинг от 15 години. Напуснала е родния Добрич единствено с цел да е по-близо до здравните грижи в София. Днес обаче няма да бъде на площада - тя стачкува, напускайки България.

Красимира вече е здравен бежанец.

" За първи път от 15 години няма да вземам участие физически в митинг на родители на деца с увреждания ", декларира Красимира.  

Вместо това събира живота си в няколко куфара и на следващия ден напуща България.

" Тя изостави мен и детето ми, аз занемарявам нея ", декларира Красимира.

Детето й се споделя Пасионария и е на 16 години. Родена напълно здрава, само че като бебе менингит й нанася непоправими увреждания.

" Това е моята форма на митинг, аз не мога да направя нищо повече ", декларира Красимира.

В продължение на 16 години е вярвала в противоположното. Красимира е измежду първите родители на деца с увреждания, които излизат на митинг.

" Проблемът не е в увреждането на децата ни, а казусът е в системата ", счита Красимира.  

Преди 8 години взема решение да е по-близо до системата и до всички здравни и обществени институции и се мести да живее в София. Но по думите й се сблъсква с парадокс след парадокс.

" Можете ли да си визиите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нещо елементарно, в случай че в метрото направи спазъм да й фъсна спрей. Сега се оправям с течен диазепам... Ама нали се сещаш по какъв начин вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи ", изяснява Красимира.

Тя е дамата, осъдила социалното министерство за метода, по който дава помощни средства. Но споделя, че от това не последвало нищо.

" Моята дъщеря получи сколиоза поради скапаната обществена количка ", декларира Красимира.

Абсурдът е, че щом детето е в количка, отхвърлят да дадат ортопедични обувки... Обувките не са защото ще върви, а, с цел да не му се изкриви ходилото.

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която би трябвало да дефинира уврежданията на Пасионара, е тестване. Защото от един лекарски автограф зависи и парите, които получава от страната.

А единствено едно шише със специфична храна на Пасионара коства 7 лв.. На ден са й нужни три или 21 лв., 600 на месец...

" Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, само че нито е прогледнала, нито ще прогледне,  нито е проходила нито ще проходи! И аз отново ще би трябвало да вървя да проработя заплатата на хората в ТЕЛК ", декларира Красимира.

Заради всичко това тя не пропуща нито един митинг на площада през последните 15 години. Досега.

" За мен емигрирането е метод на митинг. Не желая да вземам участие повече в издръжката на тази администрация ", декларира Красимира.

Преди два месеца се връща в Добрич и във Фейсбук се свързва с българско семейство с дете с увреждания в Холандия. Напуснали родната Варна преди две години, за да…оцелее детето им.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР