За пореден път бе изразена твърдата позиция на българската държава

...
За пореден път бе изразена твърдата позиция на българската държава
Коментари Харесай

Позицията на България по пакета „Мобилност“ отново беше представена на съвета на министрите

За следващ път бе изразена твърдата позиция на българската страна по главните противоречиви въпроси от първия пакет за „ Мобилност “. Това стана по време на днешното съвещание в Люксембург на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика във формат „ Транспорт “. Председател на съвещанието е министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски.

Въпреки положените старания и извършените разисквания на разнообразни равнища в Съвета на Европейския съюз към момента няма отговор на главния въпрос, какъв стопански модел желаем в бъдеще за автомобилния товарен превоз, бе декларирано от българската делегация. Осигуряването на още по-добри обществени условия за водачите е обвързвано и с икономическото развиване на транспортните превозвачи, заради което налагането на спомагателни административни тежести води до риск от загуба на работни места и голям брой банкрути на дребни и междинни предприятия, се споделя още в позицията. Към участниците в съвещанието бе подложен въпросът: „ Това ли е Европа на обществените права и главните човешки свободи, и в действителност ли се грижим за здравината на европейските фамилии или ограничаваме съществени човешки права? "

По отношение на настояването за въвеждането на обвързване към превозвачите да провеждат работата на водачите, тъй че те да имат опция да се завръщат регулярно вкъщи, бе предпазена позицията, че водачите би трябвало да си запазят правото да почиват на определено от тях място.

Българската страна поддържа нуждата от построяването на задоволителен брой охраняеми паркинги по трансевропейската транспортна мрежа, като дотогава не би трябвало да се ползва възбраната за прилагане на седмичната отмора на борда на транспортните средства. Трябва да бъдат взети под внимание и вложенията в нови транспортни средства, предоставящи всички условия за спане, както и неналичието на застрахователни полици, поемащи рисковете при неявяване на лидера от транспортното средство.

Подчертано бе безапелационното противоречие на българската страна във връзка с използването на наредбите и условията за командироването на водачите, защото интернационалният авто превоз е извънредно мобилен и това би затруднило работата на фирмите.

При каботажния транспорт на товари е належащо да бъде реализирана договореност да не се либерализират в допълнение, нито да се лимитират още, осъществяваните от задгранични превозвачи каботажни действия, както и да не се позволява осъществяването на систематичен каботаж, като се вкара къс „ интервал за отмора “ сред два каботажни цикъла.

Обърнато беше особено внимание, че не би трябвало да бъде подценяван рискът от нелоялна конкуренция от оператори от трети страни, извършващи транспорти на територията на Европейски Съюз.

Изтъкнато бе мнение, че за жалост част от участващите в преговорния развой не обръщат задоволително внимание на географското разположение и отдалечеността на периферните страни членки, което също е значим детайл, оказващ въздействие върху конкурентния принцип. Като образец бе посочено, че при съблюдаване на всички разпореждания един камион изминава дистанцията от Люксембург до София за седем дни, а до други точки в Европа този път е най-много четири часа.

Българската страна прикани участниците с общи старания и с градивен метод да продължат работата за бъдещето на този толкоз значим бранш за Единния европейски пазар, посредством намирането на баланс и на практика изпълними текстове за постигането на компромис.

По време на днешното съвещание на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика във формат „ Транспорт “ бе реализиран общ метод по Регламента за конкуренцията във въздушния превоз, Директивата за пристанищните приемни уреди за корабните боклуци и Директивата по оперативната съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване. Беше показан отчет за напредъка по предлагането за Регламент за правата и отговорностите на пасажерите в железопътния превоз. По
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР