За пореден път Българският лекарски съюз настоя да се върне

...
За пореден път Българският лекарски съюз настоя да се върне
Коментари Харесай

БЛС настоява да се върнат и хартиените рецепти

За следващ път Българският лекарски съюз настоя да се върне опцията за изписване на медикаменти и на хартиена рецепта, най-малко до момента в който 70% от предписанията стартират да са на електронна рецепта. " Ако не бъдем чути, като европейски жители, ще се възползваме от правата си да се защитим в съда ", безапелационен бе на вчерашната конференция ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров. Съсловната организация предлага също хартиената рецепта да се съхранява в аптеката. Д-р Маджаров бе безапелационен, че че е нужен надзор от страната за доставките и складовите наличия. Той напомни, че във всички страни в Европейски Съюз (освен в Естония) има опция за изписване на хартиена рецепта, а неналичието на такава опция нарушава правата на лекарите и на пациентите.
От БЛС са безапелационни, че е-рецептите за антибиотиците не реализира заявените цели за надзор и разбор, тъй като те не са в листата на Специализираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА). От там настояват, че все още не е ясно  какви са наличностите на антибиотици в страната и дали в действителност е намаляла продажбата им. Освен това, над 400 аптеки не са вписали данни от продажба на антибиотици в Националната здравноинформационна система. От Министерство на здравеопазването настояват, че с въвеждането на е-рецепти за антибиотици преди 2 седмици продажбата им е намаляла с 25%. Но в действителност не се знае какъв брой от тези лекарства да продавани преди 16 октомври, а и няма данни каква част от продадените антибиотици у нас са били верифицирани в аптеките.
Според статистиката, показана от доктор Маджаров, от 16 октомври са издадени 204 230 е-рецепти, от които 6,9% са анулирани, към 66% са изпълнени. За изтеглените от аптеките 28 264 предписания няма информация дали е продадено лекарството, дали е сменено с друго или не.
Предните две години от въвеждането на е-рецептите паралелно с хартиените, са издадени 44 хиляди електронни, само че единствено 1000 от тях са изпълнени, съобщи доктор Маджаров. Той зададе реторичен въпрос за какво Министерство на здравеопазването и ИАЛ не са анализирали обстановката в този интервал.
От БЛС напомнят, че безплатното мобилно приложение за изписване на предписания може да се употребява, единствено в случай че лекарят има записано лечебно заведение и електронен автограф.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР