За пореден път български изтребители МиГ-29 са вдигнати по спешност

...
За пореден път български изтребители МиГ-29 са вдигнати по спешност
Коментари Харесай

Как се изразходва ресурса на българските МиГ-ове? Пак фалшив сигнал за бомба

За следващ път български изтребители МиГ-29 са вдигнати по неотложност поради полет на пътнически аероплан, за който е подаден подправен бомбен сигнал.

" На 16 май 2022 година аероплан на турските авиолинии, изпълняващ полет до Анталия, бе ескортиран поредно от румънски, български и турски изтребители заради подаден сигнал за вероятно съществуване на взривно устройство на борда. Самолетът кацна сполучливо в Турция, без последици за пасажерите и екипажа ", оповестиха от българските Военновъздушни сили.

От там напомнят, че в последните месеци зачестиха случаите, при които се постанова действително потребление на изтребителната авиация от страни членки на НАТО по задачата " Air Policing " поради бомбени закани.

" При всички от тях българските Военновъздушни сили работят навреме, спазвайки националните и интернационалните процедури за надзор над въздухоплаването и защита на въздушното пространство ".



МО подозира от дълго време, че съветски полети над Черно море са умишлени провокации за консумиране на лимитираните запаси на българската бойна авиация , а в този момент зачести и повдигането на МиГ-овете поради подправени бомбени сигнали.
България е в мощно затруднено състояние да пази въздушното си пространство поради проблемите с поддръжката на руските МиГ-29, на които България към момента разчита.

Вече не може да се разчита на Русия, Украйна и Беларус и бъдещето им е под все по-сериозен въпрос. Водят се диалози с Полша, която може да помогне, само че все още няма изясненост дали може да обезпечи поддръжката им.
В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 милиарда лв. се забави поради пандемията.

Така има действителна заплаха България да остане без лични изтребители, до момента в който бъдат усвоени купените от Съединени американски щати F-16.

Президентът Румен Радев заяви преди ден, че изтребителите МиГ-29 ще могат да летят още " най-вече " към година и по-късно ще настане бездна от 5-6 години , в които България няма да може да носи бойно дежурство.

Правителството се пробва да обезпечи F-16 втора употреба, с цел да отговори на обстановката. Водят се диалози по въпроса със Съединени американски щати и Нидерландия.

Към момента обаче България най-много разчита съдружниците в НАТО да продължат да пращат самолети в България, с които да подкрепят задачата по защита на въздушното ни пространство.

В момента у нас са ситуирани 4 изтребителя F-35 на Нидерландия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР