За пореден ден жители на казанлъшкото село Бузовград протестират срещу

...
За пореден ден жители на казанлъшкото село Бузовград протестират срещу
Коментари Харесай

Отново протест срещу освобождаването на мъжа, който блъсна и уби дете в Бузовград

За следващ ден поданици на казанлъшкото село Бузовград стачкуват против решението на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Стара Загора за освобождение под парична гаранция на 57-годишния Димитър Косев, виновен за тежкия пътен случай, при който почина 14-годишно момче. Днес околните на починалото момче и десетки поданици на селото се събраха пред Съдебната палата в Стара Загора, надявайки се да получат пояснение от обвиняването по отношение на аргументите за освобождението на Косев. Официално изказване от страна на прокуратурата към момента няма.

През миналите дни протестиращите показаха недоволството си в центъра на селото, пред постройката на Районния съд в Казанлък, както и на мястото на случая, където блокираха за час пътя сред Бузовград и Розово. Исканията им са за бърз развой, заслужено наказване и незабавни промени в законодателството.

Както Българска телеграфна агенция заяви, тежкият пътен случай породи на изхода на село Бузовград към 17:30 на 11 ноември предходната година, където са се намирали три деца. Установено беше, че Димитър Косев е карал под влияние на алкохол и опиати. Той е избягал от местопроизшествието и се е укрил, хванат е четири часа след случая в дома си. Пострадалото дете умря няколко дни по-късно в Университетската многопрофилна болница „ Проф. доктор Стоян Киркович “ в Стара Загора. На 15 ноември Районният съд в Казанлък взе по отношение на Димитър Косев непрекъсната мярка за неотклонение „ задържане под стража “, само че при започване на тази година той беше освободен под гаранция.

„ Ще упорствам за среща с окръжния прокурор, който участва на митингите в Бузовград директно след случая “, разяснява пред Българска телеграфна агенция кметът на Бузовград Мая Берова. По думите й жителите на селото са обезпокоени, че Косев няма да получи присъдата, която заслужава, тъй като той не е хванат на местопроизшествието. „ Не може да бъде потвърдено, че той е карал под въздействието на алкохол. В момента версията му е, че е използвал алкохол в дома си след случая, а по този начин отпада много огромна част от виновността му. Това е неистина, локалните знаят, че той редовно кара пийнал “, уточни тя. Берова сподели още, че това е третият сходен случай на този път.

Пред постройката на Съдебната палата жителите на Бузовград направиха сърце от свещи в памет на 14-годишното починало дете. Те са безапелационни, че ще продължат да търсят правдивост. Създадена е и петиция за смяна в Закона за придвижване по пътищата, в която досега са се подписали под 400 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР