За понеделник е обявен оранжев код за опасно време -

...
За понеделник е обявен оранжев код за опасно време -
Коментари Харесай

Синоптиците предупреждават: Оранжев и жълт код за опасно време във Видин, Враца и Монтана

За понеделник е разгласен оранжев код за рисково време - дъжд и гръмотевици, за четири области на страната. Кодът е в действие за Монтана, Враца , Ловеч и Плевен. В други седем области е разгласен жълт код - Видин, София, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Стара Загора и Велико Търново.
Преди обяд ще доминира слънчево време. Около и след обяд изначало в западните региони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици, на повече места в западната половина на страната. В Западна и Централна Северна България има условия за обилни превалявания, гръмотевични стихии и градушки. Вятърът в множеството региони ще остане от южната четвърт, слаб, в източните региони - до сдържан. Температурите ще се задържат високи, преобладаващите оптимални ще са 30° и 35°, в София - към 30°.
По Черноморието ще доминира слънчево време. В следобeдните часове ще има купеста облачност, само че вероятността за превалявания е доста дребна. Ще духа слаб до сдържан вятър от южната четвърт. Максималните температури ще са 26°-30°. Температурата на морската вода е 17°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Над планините преди обяд облачността ще е раздрана, най-вече висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На повече места в масивите в западната половина на страната ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, на обособени места там явленията ще са интензивни. Ще духа до мощен, по високите и открити елементи до плевел югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 24°, на 2000 метра - към 16°.
Във вторник в Югоизточна България ще продължи да духа юг-югозападен вятър и там температурите ще се задържат високи, тук-там до 35°. В останалата част от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и температурите ще стартират да се намаляват. Въздушната маса ще е мощно неустойчива и след обяд и до среднощ ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На доста места в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. В Централна, а по здрач и в Североизточна България явленията ще са интензивни, ще има и градушки.
В сряда с сдържан, в Дунавската низина и мощен вятър от северозапад ще прониква студен въздух, температурите и в Югоизточна България ще се намалят, и преобладаващите оптимални ще бъдат сред 24° и 29°. На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Условия за интензивни превалявания и  градушки има в Южна България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР