За поне 10 убити и 15 ранени при руски удар

...
За поне 10 убити и 15 ранени при руски удар
Коментари Харесай

Войната: Руската армия поднови щурма срещу Азовстал, нови обстрели и в Одеса

За най-малко 10 убити и 15 ранени при съветски удар против коксохимически цех в украинския град Авдеевка в Донбас, оповестява локалният губернатор.

Русия стартира взлом против последната украинска цитадела в Мариупол - металургичния комбинат " Азовстал " - след неуспех на примирието в региона. Там остават блокирани към 200 цивилни, макар контрактувана евакуация с посредничеството на Организация на обединените нации. Продължават и ударите против друго стартегическо място - Одеса. 15-годишно момче е починало, друго дете е било ранени при съветски ракетен удар против пристанищния град, оповестяват локалните управляващи.

Според съветската страна украинските сили при Мариупол са употребявали примирието с цел да заемат нови стрелкови позиции и в този момент е в ход унищожаването на тези позиции. През нощта съветски аероплан е бомбардирал металургичния комбинат, твърди източник от батальона " Азов ".


Жители на Киев се събраха на кротичък митинг с гледище да бъдат обезпечени филантропични коридори за извеждане на блокираните цивилни и военни от " Азовстал ".


Руска ракета е поразила постройка в Одеса, в която са се намирали пет души, в това число 15-годишната жертва, оповестиха локалните управляващи. При обстрела е погубен покривът на православна черква. Пристанищният град е считан за огромен културен център и от двете воюващи страни, само че пред последните седмици няколко пъти стана цел на съветски обстрели.

При офанзивите бил ударен оръжеен склад, разгласи съветската войска.

" Високоточни ракети " Оникс " поразиха логистичен център на военно летище край Одеса, употребявано за доставки на задгранични оръжия. Унищожени са хангари с дронове " Байрактар ", както и ракетни системи и боеприпаси, доставени от Съединените щати и европейски страни ", заяви Игор Конашенков - представител на МО на Русия.

Нарастват опасенията, че спорът ще обхване и проруския сепаратистки регион Приднестровие, където през последните дни имаше няколко случая. Наблюдатели виждат риск Русия да нахлуе и оттова да нападна Одеса или да изиска ултимативно федерализация на Молдова, оттегляне на страната от Запада и формален статут на съветския език.

Блокирани с мини черноморски пристанища и повишено търсене поради завръщане на бежанци след края на бойните дейности основават дефицит на гориво в Украйна. Затворени са половината от общо 7 хиляди бензиностанции в страната.



" Карам хранителни артикули до отдалечени магазини, тъй като хората би трябвало нещо да ядат. Карам и до преди окупирани територии като Бородянка, Макаров, Овруч и Малин, където имаше боеве. Магазините към този момент отварят, тъй като хората се нуждаят от храна ", изясни Микола - водач на хранителни артикули.

Заради съветските набези украинското държавно управление предислоцира запасите в голям брой по-малки обекти и твърди, че към този момент количествата за армията са обезпечени.

Британското държавно управление разгласи нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 300 милиона паунда. Москва прикани Запада да окаже въздействие върху Украйна за прекъсване на жестокостите в Донбас и да спре въоръжаването на Киев.


Британският министър председател Борис Джонсън се включи в съвещанието на украинския парламент посредством видеовръзка.

Снимки: БГНЕС, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР