За половин година броят им е скочил с 58% и

...
За половин година броят им е скочил с 58% и
Коментари Харесай

При Радостин Василев ударно са назначавани пенсионери в ММС

За половин година броят им е скочил с 58% и на контракт към този момент са 328 души, навършили възраст за пенсия
Броят на хората в пенсионна възраст, назначени на работа към Министерството на младежта и спорта (ММС), е повишен внезапно през първото полугодие на годината. Това излиза наяве от писмени отговори на депутатски въпроси, предоставени от досегашния отраслов министър Радостин Василев, предава „ Сега “.

Специалистът по спортно право ръководи ММС от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година

От оповестените данни проличава, че единствено по време на неговия мандат в спортното министерство и подчинените му търговски сдружения са се появили на работа нови 120 пенсионери. Към 30 юни на контракт във ведомството към този момент са общо 328 души, натрупали нужните възраст и стаж, при 208 при започване на годината. Ръстът е с 58% за шест месеца.

" Беше оповестено желание за административна промяна. За да бъде сполучливо, първо би трябвало да се обясни възрастовата конструкция на заетите в обособените ведомства. Хора, навършили пенсионна възраст, би следвало да не престават да работят в държавната администрация единствено по изключение, когато имат познания и умения, които не могат да бъдат обезпечени от по-млади чиновници ", стимулира питанията си националният представител от " Демократична България " Мартин Димитров.

Той е изпратил един и същи въпрос до спортния министър първо на 20 декември 2021 година и след това още един път на 22 юли 2022 година: " Какъв е броят на лицата, навършили пенсионна възраст, наети по трудово правно отношение, цивилен контракт или различен тип правно отношение във вашето ведомство и в комерсиалните сдружения, на които сте принципал? " И двата пъти Василев е дал отговор съответно в писмен тип - надлежно на 6 януари и 29 юли, като документите са оповестени на уеб страницата на Народното събрание.

Сравнение сред данните от началото и средата на годината демонстрира, че най-голямо е нарастването на броя чиновници в пенсионна възраст в Българския състезателен тотализатор (БСТ). През януари те са били 129, а в този момент са съвсем двойно повече - 242.

Това ненапълно е обяснимо с честата процедура пунктовете на тотото да се обслужват от хора в преклонна възраст. И проличава от показаната подробна разбивка: 64 чиновници на тотализатора са надхвърлили с една година възрастта за пенсиониране (при 37 при започване на годината); 40 от тях са с две години по-възрастни (при 38 преди това); 19 са с три години над стажа (при 21 през януари); 22-ма с четири години (при 19); и цели 97 с пет или повече години (при 14).

Нарастване на броя пенсионери се следи също и в самото министерство - от четирима при започване на 2022 година на шестима по средата на годината. Тенденцията е същата и в трите подопечни на ММС сдружения, стопанисващи държавните спортни парцели: " Национална спортна база " (НСБ) - от 32 на 35, " Академика 2011 " - от 16 на 19, и " Сердика спортни парцели " (ССИ) - от един на двама.

Намаляване на чиновниците в пенсионна възраст има само в екипа на държавната спортна болница СБАЛТОСМ " Проф. доктор Димитър Шойлев " в столичния кв. " Дианабад " - от 26 през януари на 24 през юни.

" Поради изпитвания изострен дефицит на лекари, медицински сестри и санитари в здравната система, задълбочаващ се в изискванията на пандемията от COVID-19, в осъществяване на условията и критериите на медицинските стандарти по специалности в осъществяване на изискванията на НЗОК за сключване на контракт за финансиране на лечебните заведения доста от наетите в системата на опазването на здравето медицински експерти са в пенсионна възраст ", разяснява Василев в отговора си от 29 юли.

ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Паралелно с това стана ясно, че по време на ръководството на Радостин Василев от структурите на ММС са били изплатени компенсации за 38 уволнени чиновници. Това оповестява самият някогашен министър в писмен отговор по питане на депутата от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов от 15 юли.

" В отговор на поставения от Вас въпрос по отношение на изплатените компенсации във връзка и във връзка прекъснати трудови и служебни правни отношения Ви осведомявам, че за интервала от 01.01.2022 година до 30.06.2022 година от бюджета на Министерството на младежта и спорта за тази цел са изплатени 275 241 лева на 38 лица ", написа Василев в отговора си от 19 юли, също оповестен в интернет портала на Народно събрание.

Данните демонстрират, че междинният размер на компенсацията в спортното министерство е 7243,18 лева

Докато бе отпред на министерството, Радостин Василев смени управленията на всички търговски сдружения, чийто принципал беше. Най-трудно съумя да освободи от служба съвета на шефовете на БСТ, който след куп юридически хватки беше отчасти изменен в средата на февруари и дефинитивно сменен в средата на юни.

В средата на март спортният министър назначи напълно ново управление на НСБ, при започване на април - на " Академика 2011 ", а в края на април - на ССИ. Уволнени бяха и ръководителите на някои основни дирекции в самото ММС - като да вземем за пример дългогодишния началник на " Спорт за високи достижения " Антоанета Боева.

Няма публични данни за това какъв брой чиновници, на които не се поставят компенсации при освобождение, са били уволнени от ММС по време в мандата на Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР