За почитателите на моторните спортове 1 май е много особен

...
За почитателите на моторните спортове 1 май е много особен
Коментари Харесай

Легендата за Аертон Сена - шампионът, който промени Формула 1 завинаги

За феновете на моторните спортове 1 май е доста необикновен ден. На него преди 25 години почина легендата от Формула 1 Аертон Сена, откакто катастрофира тежко по време на Гран при на Сан Марино.

Състезанието на " Имола " остава в историята на спорта като едно от най-черните. В петък Рубенс Барикело оцелява след жестока злополука. В събота Роланд Ратценбергер умира, откакто при скорост към 300 км/ч предното крило на неговия " Симтек " се чупи преди завоя " Вилньов ".

Около четири часа и половина след злополуката на Сена идва и новината за гибелта му.

Австрийската легенда Ники Лауда споделя: " Господ дълго време бе разпрострял ръката си над Формула 1. През този уикенд той си я прибра ".

Фотогалерия: 50 години от рождението на Аертон Сена >

Трагичното съревнование

Гран при на Сан Марино е трети кръг от календара. Трикратният международен първенец Сена е стартирал от полпозишън в Бразилия и Япония, само че към момента няма извоювана точка с " Уилямс ". В същото време немският младок Михаел Шумахер с " Бенетон " победи в първите два старта от едвам третия си цялостен сезон във Формула 1.

Серията тежки произшествия стартира още в петък, 29 април, в първата подготовка. Тогава бразилецът Рубенс Барикело, който прави своя втори сезон с " Джордан ", излетява от пистата и удря защитната ограда на " Варианте Баса ", след което болидът му стопира преобърнат. Младият водач е в безсъзнание и незабавно е откаран в болница. Той е със строшен нос и получава възбрана да взе участие в конкуренцията.

" Когато хеликоптерът отлетя с Рубенс към болничното заведение, всички се успокоихме и бяхме уверени, че той ще се оправи. Настроението още веднъж бе високо, а медицинският екип приемаше поздравления. Системата бе проработила и резултатът бе превъзходен ", споделя в книгата си Life at the Limit починалият професор Сид Уоткинс, основен доктор на Формула 1 по това време и непосредствен другар на Сена.

 Аертон Сена печели квалификацията за място преди Гран при на Япония през 1990 година
© Associated Press

Аертон Сена печели квалификацията за място преди Гран при на Япония през 1990 година

В събота, 30 април, се организира финалната подготовка за място. Австриецът Ратценбергер, който таман е оползотворил упоритите си старания и си е обезпечил присъединяване във Формула 1, губи надзор над своя " Симтек " и удря бетонната стена на " Вилньов ". Дебютантът е развалил предното крило на своя болид при минаване през високите бордюри в предходната обиколка, а в тази то изцяло се откача при скорост към 300 км/ч.

Сена, който вижда случая на екран в бокса, отива на мястото на злополуката, след което идва в медицинския център на пистата и е сломен. Ратценбергер е мъртъв. Това е първият смъртен случай във Формула 1 от 12 години.

" Аертон не беше на себе си. Досега не е бил покрай гибелта на пистата... Толкова доста произшествия в последните 12 години, толкоз доста тежки пострадвания, само че никой не бе изгубен окончателно... Аертон се срина и заплака на рамото ми ", споделя Уоткинс.

Бившият доктор, виновен по-късно за огромна част от ограниченията за сигурност във Формула 1, си спомня диалога със Сена след гибелта на Ратценбергер. " Аертон, за какво не се оттеглиш от надпреварата на следващия ден? Не мисля, че би трябвало да караш. Всъщност, за какво не се откажеш от всичко? Какво повече ти би трябвало? Откажи се и да отидем дружно за риба ".

Бразилецът дава отговор: " Има избрани неща, върху които нямаме надзор. Няма да се откажа. Трябва да продължа. "

На 1 май преди надпреварата Сена се сдобрява със своя остарял и към този момент отдръпнал се противник Ален Прост. " Липсваш ми ", споделя му бразилецът. След което за трети следващ път заема първата позиция на стартовата решетка, до него се подрежда Шумахер.

 Легендата за Аертон Сена - първенецът, който промени Формула 1 вечно
© Reuters

Стартът е даден, а финландецът Джей Джей Лехто остава имобилен със своя " Бенетон ". Пилотите директно зад него съумяват да го избегнат, само че Педро Лами се забива в него. И двамата са невредими, само че девет души са ранени от разхвърчалите се парчета.

Автомобилът за сигурност - " Опел Вектра ", върнат във Формула 1 предходната година, излиза на пистата и води колоната в продължение на пет обиколки. Температурата на гумите към този момент е паднала, когато надпреварата е възобновено и Сена е отпред.

Във втората обиколка след рестарта уилямсът на Сена продължава напряко в завоя " Тамбурело " и се удря в бетонната стена. Бразилецът катастрофира онлайн пред 500 милиона телевизионни фенове. Случващото се е потрес за целия свят. " Все едно гледаш разпъването на Христос онлайн ", споделя тогава промотърът на Формула 1 Бърни Екълстоун.

Когато Сена осъзнава, че не може да вземе завоя, той се движи с 321 км/ч. Натиска спирачките, само че резултатът от това е най-малък. Автомобилът му се разрушава в бетонната стена и се прекатурва във въздуха. Телеметричните данни демонстрират, че Сена се е блъснал в стената с 214 км/ч под релативно дребен ъгъл. Шасито е разрушено от едната страна, само че остава цяло.

Състезанието незабавно е спряно, а колите са върнати в питлейна. Бразилецът е изваден от болида и откаран в болничното заведение. Тридесет и седем минути след злополуката надпреварата е възобновено и извоювано от Шумахер. На подиума не гръмва шампанско. В 18.40 часа италианско време, близо четири часа и половина след случая, е обявено, че Сена е умрял мъртъв.

Семейството на Сена не желае обичаният им наследник да стартира последното си пътешестване в багажното поделение и самолетната компания почита решението им. Местата в бизнес класата са разместени, а по средата на салона е ковчегът на трикратния международен първенец, съпроводен от няколко негови другари.

С навлизането във въздушното пространство на Бразилия, самолетът е ескортиран от изтребители на военновъздушните сили на страната. След приземяването в Сао Пауло, ковчегът с тялото на водача е качено на пожарникарски автомобил. Целият път от летището до дома на водача е трансфорат в жално море от хора – млади, остарели, небогати и богати.

Мостовете са претъпкани с хора и на всички места се виждат плакати с неговото име. Поклонението пред Сена е в голяма зала, тъй че всеки да може да си вземе довиждане с него. Два дни по-късно на погребението зрелището се повтаря. Цяла Бразилия е в печал.

Незабравимите цитати на бразилския воин

" През 1978 година пристигнах в Европа, с цел да се състезавам за първи път отвън Бразилия в Световния шампионат (по картинг). Тогава това бе чисто каране, чисто състезание. Нямаше никаква политика. Без забъркани пари, тъй че това беше същинско съревнование. "
- Сена за най-хубавия миг в спортната си кариера.

" В този ден ненадейно осъзнах, че към този момент не ръководя автомобила умишлено. Сякаш бях в друго измерение. За мен пистата беше като тунел, по който просто продължавах, и продължавах, и продължавах. И осъзнах, че аз съм оттатък съзнателното схващане на действителността ".
- Сена споделя прекарването си да води колоната в Гран при на Монако през 1988 година

 Аертон Сена прегръща шефа на
© Associated Press

Аертон Сена прегръща шефа на " Макларън " Рон Денис след успеха му в американското Гран при във Финикс през март 1991 година Бразилецът е най-бърз в квалификацията, а в надпреварата не изпуска първото място от старта до финала

" Благодарих за опцията да върша тази последна обиколка. Благодарих на Бог. Не можех да допускам, че фактически спечелвам купата около всичкото напрежение. Тогава почувствах наличието му. Визуализирах го, видях Бог. Това беше специфичен миг в моя живот. Изключително чувство. Запазих го в паметта си и остава част от мен. "
- Сена си спомня финалната обиколка от Гран при на Япония през 1988 година, с която печели първата си пилотска купа във Формула 1.

" Невероятно е, че тъкмо ти задаваш подобен въпрос, Стюърт, тъй като си доста умел и знаеш доста за надпреварите, и тъкмо ти би трябвало да знаеш, че като водач си подложен на опасности от самото начало. И че да бъдеш водач значи да се състезаваш с други хора. И в случай че ти към този момент не се бориш за отворилата се междина, тогава към този момент не си спортен водач. Защото ние се борим. Борим се за успеха. "
- Сена дава отговор на въпрос на трикратния международен първенец сър Джеки Стюърт за какво взе участие в толкоз доста произшествия във Формула 1.

" В салдото е. В смяната на салдото. Болидът е ужасяващ. Има малко повече недозавиване. Леко недозавиване в първата обиколка, а във втората просто трансформира салдото си. В средата на завоя те изхвърля на открито. Когато очакваш това да се случи, те изхвърля даже още повече. "
- Сена беседва с Ейдриън Нюи за продължаващите проблеми с държанието на неговия " Уилямс " в петъка от уикенда за Гран при на Сан Марино през 1994 година

" Защото аз имам вяра в Бог и имам религия в Бог не значи, че съм вечен. Това не значи, че съм предпазен и ненарушим, както някои настояват. И мен ме е боязън да не пострадам, колкото и всеки различен, изключително при ръководството на болид от Формула 1. "
- Сена дава отговор на обвиняванията на Ален Прост, че се счита за вечен поради мощната си религия в Господ.

Как нещастието промени Формула 1

Формула 1 понесе доста тежък удар със загубата на Сена. Четвърт век по-късно конкуренцията е радикално изменена от позиция на сигурността.

 Катастрофата на Фернандо Алонсо в Белгия преди по-малко от година сподели какъв брой се е подобрила сигурността във Формула 1
© Reuters

Катастрофата на Фернандо Алонсо в Белгия преди по-малко от година сподели какъв брой се е подобрила сигурността във Формула 1

Задълбочените разбори и развиването на технологиите оказа помощ за това водачите да са по-защитени. В годините се трансформираха доста организацията на надпреварите и разпоредбите, касаещи болидите, мантинелите, оборудването на водачите, провеждането на краш тестванията и така нататък

Един от най-тежките произшествия в последните сезони беше обвързван с Фернандо Алонсо, който прелетя над Шарл Леклер от " Заубер " на пистата " Спа ". Тогава нововъведената и одобрявана с разнопосочни отзиви система за сигурност " Ореол " (halo) получи положителни оценки.

" Сигурността е преди всичко. Заради това въведохме " ореола ", съобщи тогава президентът на ФИА Жан Тод. " Вече можем да спрем с полемиките към " ореола ". Той избавя животи ", добави международният първенец през 2016 година Нико Розберг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР