За по-малко от месец са тествани над 220 000 души,

...
За по-малко от месец са тествани над 220 000 души,
Коментари Харесай

Как Южна Корея пресича епидемията

За по-малко от месец са тествани над 220 000 души, което е рекорден брой на глава от популацията

Южна Корея съумява съществено да ограничи случаите на COVID-19 без драконовски ограничавания. Ключови се оказват големият софтуерен и институционален потенциал за ранно масирано тестване за вируса. Мерките обаче не биха имали подобен резултат без строга организация и сериозен финансов запас. Откакто Китай вкара мощно рестриктивните си карантинни ограничения в Хубей и заобикалящите я провинции, западните медии повтарят, че сходен корав курс против разпространяването на COVID-19 в демократичните страни е неосъществим. Горчивият опит на Италия сподели обаче, че е допустимо и една народна власт да вкара цялостна карантина - с признатата в последна сметка от обществото цена, в това число на тежки стопански вреди.

Южна Корея предлага различен вид. Страната е образец за радикално друг метод към оправянето с вируса, който стъпва на към този момент насъбран опит и изисква строга организация и решителни първични дейности вместо политиката на изчакване, която следим и в България. Южна Корея сега е четвъртата най-засегната от COVID-19 страна след Китай, Италия и Иран, само че напълно до неотдавна бе на второто място. В последната седмица обаче тя регистрира голям спад в броя на новите инфектирани (от 851 на 3 март до 35 на 10 март и крачка обратно до 242 на 11 март), освен това без да вкарва тежки ограничавания за пътуванията или да отделя райони в карантина. Освен това смъртността от заболяването в страната е под 1% - едвам 60 жертви на фона на над 7700 случая (виж графиката).

Разликата в развиването на заболяването сред Италия и Южна Корея

Увеличаване

Разликата в развиването на заболяването сред Италия и Южна Корея

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Рецептата може да бъде разказана като композиция от ранно всеобщо тестване, висока бистрота от страна на институциите, ранна осведомителна акция и дейно потребление на технологиите на всеки стадий от противодействието на вируса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Колко е значимо да си квалифициран

COVID-19 не е първото инфекциозно заболяване с епидемиологичен риск, пред което Южна Корея се изправя. През 2015 година в страната избухна огнище на различен ковид - MERS. Тогава бяха наложени незабавни карантинни ограничения, а след това влезе в действие нов закон за битка с инфекциозните заболявания, с който се усили потенциалът на страната да се оправя с бъдещи епидемии. Започна и особено образование на здравни служащи за справяне с пандемии: по какъв начин да изследват за инфекции, по какъв начин да наблюдават контактите на инфектираните и така нататък " Няма доста страни в света, които да имат и мозъците, и индустриалния потенциал да се оправят с вирусни огнища както Южна Корея ", сподели пред South China Morning Post Хан Сюн Ши, професор по публично здраве в Националния университет на Сеул.

Законът разрешава на всички здравни служби, занимаващи се с епидемиологични проучвания, да изискват данни от мобилните оператори за GPS местоположението на доказано инфектираните хора, които се съпоставят с данни от обществените CCTV системи и с извлечения от кредитните им карти. Така става допустимо доста бързо да се открият публичните места, посетени от инфектираните, и да се проследят всички техни контакти. Страната продължава да работи в тази посока - от идната седмица ще влезе в действие интензивен развой за достъп на институциите до сходни данни. Те ще ги получават за 10 минути вместо сегашните няколко часа.

Масови проби

Държавата извънредно е улеснила и ускорила процедурата за утвърждение на нови диагностични проби за нови заболявания. И в този момент Южна Корея разполага с общо седем типа утвърдени теста за ковид, множеството от които се създават от частни лаборатории и се изкупуват от страната. " Стратегията на Южна Корея е допустимо най-рано да създадат допустимо най-вече проби. На ден имат опция да вършат по 15 000 теста ", изяснява пред " Капитал " създателят на компанията за различаване на изображения Imagga Крис Георгиев, който от години живее в Сеул. Държавата, общо взето, заплаща за всичко: покрива разноските за проучванията при подозрение за болест, а при доказана диагноза - и цялостните разходи по лекуването, макар че множеството лечебни заведения са частни. Така множеството случаи на заболяването се хващат в относително ранна фаза, което отчасти изяснява и доста по-ниската смъртност от вируса по отношение на междинната в света.

Според данните на южнокорейското здравно министерство от 15 февруари до в този момент са изследвани 220 000 души - най-големият брой проби на глава от популацията в света, от които 190 хиляди са членовете на християнската религиозна фракция Шинчонджи. В нейните редици са съсредоточени над 60% от случаите в страната - в град Дегу. След като прокуратурата заплаши да упрекна в ликвидиране водача й поради укриването на данни за вероятно инфектирани членове, сектата се съгласи да даде на държавното управление лист с почитателите й. Това е и повода за другата демография на инфектираните по отношение на страни като Италия - огромен % от болните в Южна Корея са дами от сектата на възраст сред 20 и 30 години, за които рисът не е толкоз огромен.

Прозрачността като съдружник

" Общественото присъединяване в ограниченията против вируса би трябвало да бъде извоювано посредством бистрота ", споделя пред медиите здравният зам.-министър на Южна Корея Ким Ганг Лип, съгласно който битката с ковид не трябва да нарушава правилата на отвореното демократично общество. Практиката обаче е противоречива. Правителството разкрива детайлни данни за придвижването на доказани анонимни пациенти в държавни и общински уеб сайтове и през новините. Публикуват се местата, които новите инфектирани са посещавали - заведения за хранене, заведения и публични места. Това от време на време води до разпознаването им и до тежки последици за персоналния им живот. Посетените от тях публични места се затварят за два дни за цялостна стерилизация. Дезинфекция се прави и на всяка мотриса на метрото след всеки цялостен маршрут. По този метод обществото е в допълнение осведомено по какъв начин да минимизира рисковете от заразяване.

Въведена е и автоматизирана система за уведомяване, която се задейства през смарт телефоните на хората, в случай че се приближат до зона, в която неотдавна е имало доказан инфектиран. Георгиев споделя, че системата работи на същия принцип като изключителните предизвестия за земетресение или други бедствия в някои страни, като телефонът звъни по видим метод, без значение от настройките.

Още с първите открити пациенти стартира всеобща осведомителна акция за ограниченията, които всеки може да съблюдава, с цел да минимализира риска за себе си и близките - съблюдаване на така наречен обществена отдалеченост и персонална хигиена. Тя тече непрестанно по радиото и малките екрани, а на ъглите по улиците има знаци със същото наличие на няколко езика. " Общината изпраща листовки на всички AirBnB хазяи, с цел да ги дадат на гостите си. До такава степен е подробна акцията им през цялото време ", споделя Георгиев.

Недостиг, само че не изнемогване

Въпреки цялата си готовност и Южна Корея среща някои провокации в битката си с ковид. В епицентъра на болестта Дегу бързо свършват леглата, и то по-скоро местата за карантина, в сравнение с тези за интензивни грижи. Държавата бързо трансформира за задачата публични здания. При леглата за по-тежките случаи към този момент няма недостиг, защото от години Южна Корея систематично влага във висок брой болнични кревати за инфекциозни болести. Самите условия за пациентите са на доста високо равнище заради богатата здравна система, като Георгиев съпоставя санаториумите, в които се изпращат пациенти за карантина, с " петзвездни хотели ". Хората с най-леки признаци остават в къщи, като получават отплата до 1500 $ съгласно приходите им, както и пакет с жизненоважни артикули - храна, сапун, дезинфектанти и други

Корейците също съблюдават и доста строга дисциплинираност на носене на маски, построена в предходните епидемии в Азия през последните 20 години. Повечето заведения и магазини не позволяват достъп на клиенти без маска. В същото време има дефицит на маските със отбрана N-95, филтрите, които се създават в Хубей. Но не и цялостна липса - с държавен указ беше неразрешен износът на локалното произвеждане на маски. Държавата ги изкупува от производителите и ги продава на намалена цена на жителите. Те имат право на две маски N-9 на седмица - по скица, която предотвратява опашки.

Георгиев споделя, че заведенията и улиците и без публична карантина си седят празни - всички си поръчват храна от интернет снабдители и се стараят да не излизат на открито, в случай че не е належащо. " Южна Корея се слави със ужасно бързия си интернет. Когато всички обаче вършат едно и също едновременно - гледат телевизия или Netflix у дома, интернетът не е чак толкоз бърз, " смее се той.

Равносметка

Южна Корея още не е преборила ковид и е изцяло допустимо ново огнище в Сеул да върне обстановката назад към доста по-тъмни прогнози. Но съумява систематично да понижи броя на новите случаи, без да блокира цялата страна и без да се стигне до суматоха - въз основата на добра начална подготовка, всеобщи проучвания и бистрота защо се случва със болестта във всеки един миг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР