За по-малко от 4 години в касата на bTV медия

...
За по-малко от 4 години в касата на bTV медия
Коментари Харесай

Разследване: 8 милиона налял на bTV държавният Тотализатор

За по-малко от 4 години в касата на " bTV медия груп " са влезнали 8 милиона лв. по контракта с държавно дружество " Български състезателен тотализатор " за закупуване на програмно време и лъчение на предаване " Спорт тото ". Разследване на БЛИЦ открива, че въпросният контракт е подписан през септември 2016 година, само че без търг.

Проверката на медията разкрива, че за подписването на договора е употребена малка врата в Закона за публичните поръчки даваща опция за контракти с снабдители на медийни услуги възложителите да не ползват наредбите на Закон за обществените поръчки.

От предмета на въпросния контракт излиза наяве и други притеснителни условия, а точно, че не БСТ диктува изискванията на контракта, а " bTV медия груп ". Доказателство за това е, че член 1. (11). слага държавното дружество според от малкия екран за години напред. Това е скрепено с експлицитна уговорка за ограничение правото на Тотализатора да договаря и подписва контракт с главния съперник на bTV - " Нова броудкастинг груп " за цели 6 месеца.

Огромно усещане в подписания през есента на 2016 година контракт прави галактическата цена за реклама. През първата година сумата е 825 000 лв., а през втората 1 200 000 лв.. Наред с това тотализаторът се задължава да заплаща 4.8% за постъпленията си над 1 800 000 лв. до 2 700 000 лв. седмично и цели 6% за постъпленията си над 2 700 001 лв.. И по този начин по непрогледен метод без да е спазено конкурентното начало договорът стартира да излива великодушни парични потоци към bTV, вместо да подкрепя изпадналите във финансов колапс спортни федерации.

Девет месеца по-късно след идването на новия основен изпълнителен шеф на " bTV медия груп " Флориан Скала се оказва, че по средата на осъществяването на скандалния контракт с БСТ, малкия екран желае и получава още по-изгодни условия, само че без да е налице нужната солидна аргументация. С Анекс 1 внезапно на bTV се дават по-апетитни условия, тъй че нейният доход да скочи с над 10%. Например - при доход от 2 700 000 лв. на БСТ по първичния контракт малкия екран би трябвало да получи седмично по 43 000 лв. от променливата съставния елемент. С Анекс 1, подписан от Флориан Скала bTV към този момент получава по 48 000 лв. на седмица от променливата съставния елемент.

Но и това очевидно не е задоволително на частната телевизия. Освен по-изгодни условия, Скала упорства и получава корекции и на заплащанията със задна дата за интервала март - юни 2017 година. Следва и втори анекс към главния контракт със скандалното допълнение, че Българският състезателен тотализатор не може да се възползва от клаузата за непредвидени условия и да претендира за вреди.

Плюсовете се натрупат и със подписания Анекс 3. С спомагателното съглашение БСТ отдръпва предупреждение за преустановяване на контракта заради несъблюдение от страна на " bTV медия груп ". Паралелно с това държавното ТОТО дава единодушието си частната телевизия да излъчва и други хазартни игри, което е категорично неразрешено в първичния вид на контракта. Става въпрос за игрите на Васил Божков. Този факт идва на фона на разкритието на БЛИЦ за топлата връзка сред Васил Божков и Флориан Скала. Според " Монитор " има информация за техни срещи и последвали визити в кабинета на партиен водач по отношение на обсъжданите по-късно промени в Закона за хазарта. В свое изявление, Цветомир Найденов разкри, че Божков е водил Скала в тузарския курорт Куршевел. Но да се върнем към контракта на bTV с тотото.

По нататък идват и идващите неизгодни за държавния тТотализатор дейности, които обаче са напълно в интерес на bTV. В член 3 (1) ясно е посочено, че след приключване на 2-годишния интервал договорът се приключва. Но това очевидно не се явява като спънка за БСТ и bTV да нарушат и тази уговорка. С анекси 4, 5, 6 и 7 небрежно и срещу всевъзможни правила за неприкритост (за каквато непрекъснато моли " малкия екран на всички гледни точки " ) двете страни удължават контракта с цели 3 години и 3 месеца до декември 2021 година На всичкото от горната страна Тотализаторът се задължава да заплаща и по-високи проценти на " bTV медия груп " през снадки интервал на контракта. През първата година повишения % по променливата съставния елемент скача от 4.8 на 6%, през втората от 6 на 8, а през третата от 8 на 11%. Договорът сред БСТ и bTV на процедура трансформира в пленник българския спорт чак до приключването му през 2021 година. Средствата по въпросния контракт с тотализатора съставляват 1/3 от разноските на медията за заплатите им. Или най-малко по този начин демонстрират числата в формалните доклади на " bTV медия груп ". Може би това е повода да си затворят очите за 21 милиона, с които компаниите на Васил Божков са се облагодетелствали по силата на включването на игрите му в програмата на bTV по силата на подписания контракт с тотализатора. Има данни в оперативните служи, че той се е опитал да държи под надзор осведомителния масив Българския състезателен тотализатор, показват още от " Блиц ".

От медията задават и въпросите - ще бъде ли преустановен този контракт неотложно и ще бъдат ли пренасочени към държавната телевизия. И ще бъде ли потърсена отговорност за приключването на 8 милиона лв. от държавното тото към частната телевизия, питат още създателите на следствието. Те подсещат и неправителствените организации, които борят корупцията, като антикорупционния фонд, също да виждат скандалния контракт, а не да мълчат от криворазбрана преданост към медията, в която са обичани посетители.
Източник: БЛИЦ


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР