За по-малко от 2 години българите гласуваха четири пъти за

...
За по-малко от 2 години българите гласуваха четири пъти за
Коментари Харесай

Румен Радев хвали ДПС, били партия с опит в парламентаризма

За по-малко от 2 години българите гласоподаваха четири пъти за парламент. Общото сред тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да ръководи сама. Но не дадоха опция и за лесна коалиция. Това съобщи президентът Румен Радев по време на консултациите с Движение за права и свободи в президентската институция.

„ Въпреки това жителите чакат техните проблеми да не се отсрочват, да бъдат решавани навреме стабилно и дейно. Това надлежно значи и постоянно държавно управление, подкрепено от парламентарно болшинство, което да може да поеме политическата отговорност да ръководи в нелеки времена, което да предприеме решителни промени с дълготраен небосвод – и за стопански напредък, и за рационализация на страната “, уточни Румен Радев.

Той изиска да чуе оценката на представителите на Движение за права и свободи за положението на разговора в границите на 48-ото Народно събрание и хода на договарянията за сформиране на държавно управление. Движение за права и свободи е партия с опит в парламентаризма и сте директни участници в може би най-дългите договаряния за сформиране на държавно управление. Но тогава разговорът беше явен – участието в Европейски Съюз, посочи президентът.

Мустафа Карадайъ отговори, че Движение за права и свободи ще даде своя принос за нужните промени в правосъдната система, само че разяснява, че понятието правосъдна промяна девалвира, когато приказваме за кадруване от едни управляващи в други.

Карадайъ съобщи още, че в случай че в този момент в Народното събрание се внесе нов план за бюджет без ясно болшинство, то сметката ще се прави посредством избирателен популизъм. Така съгласно водача на Движение за права и свободи заложеният дълг от 15 милиарда лева може да се усили до 30-35 милиарда лева

„ Пита се в задачата каква е цената на дълга, доколко можем да си позволим този дълг и тези, които претендират да имаме този дълг – какво е тяхното виждане за връщането му? Според нас внуците на нашите внуци ще заплащат това. Трябва да подходим отговорно към бюджета “, съобщи Мустафа Карадайъ.

Той приветства служебния кабинет за импортираното предложение за удължение на бюджета за 2022 година

Президентът Радев попита дали Движение за права и свободи ще поддържат първия мандат и при какви условия:

„ Диалог с предварителни условия, червени линии, розови линии мъчно би създал какъвто и да е артикул. Затова от Движение за права и свободи на напред във времето слагаме разговора. Засега сме на стадий диалози, еднообразно си приказваме с всички. Призивите ни към всички са идентични “, отговори Мустафа Карадайъ.

Движение за права и свободи ще чакат от първия мандатоносител освен състав на кабинет, а и съответни политики.

„ Ако се предлага реваншизъм или контрареваншизъм, в случай че се предлага продължение на политиката на ненавист и опълчване, ние такава политика не бихме подкрепили – съгласно нас тя е нездравословна “, уточни Карадайъ.

Още при започване на процедурата президентът ясно съобщи, че ще даде задоволително време и ще организира консултациите търпеливо, както и че няма да бърза с връчването на мандатите. При срещите си с партиите, Радев упорства да се изчерпят до дъно всички вероятни варианти за държавно управление.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР