За пищен празник на зелето се подготвят в карловското село

...
За пищен празник на зелето се подготвят в карловското село
Коментари Харесай

Празникът на зелето събира 300 изпълнители

За обилен празник на зелето се приготвят в карловското село Дъбене на 27 октомври, идната събота. Зелевият фест се провежда за трета година и в него ще се включат доста групи по изворен фолклор от Пловдивска област и всички локални обединения, оповестява кметът Вълко Шойлеков. Освен с национални песни, празникът ще бъде подсладен с кулинарна галерия, а в 4-5 казана на площада пред очите на всички ще къкри свинско със зеле по остаряла дъбенска рецепта. Баш кулинарките на селото ще подготвят гозбата за общата софра.

Същия ден локалното читалище „ Христо Ботев “ ще отпразнува 120-годишния си празник с откриването на паметна плоча на Христо Бухалов, положил първия камък на сегашната читалища постройка през 1957 година. Местният вид зеле „ Дъбене №5 “, който към момента стопаните си отглеждат по дворовете, е причина за празничната фиеста. Оркестър „ Марица “ на кларнетиста Хари Асенов ще предложения всички на хорото.

Много посетители за празника на смилянския боб ще посрещнат и родопското село Смилян на 26 и 27 октомври. Фолклорни групи от Змеица, Виево, Ерма река и Априлци ще пеят и танцуват за гостите. Домакините ще сготвят 280 кг смилянски боб в 17 казана за празника си тази есен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР