За пета поредна година в Борисовата градина в столицата се

...
За пета поредна година в Борисовата градина в столицата се
Коментари Харесай

Стотици хора бягаха благотворително в три града за обучението на кучета-водачи

За пета поредна година в Борисовата градина в столицата се организира благотворителното тичане “Светулки Рън ”. Организаторите от неправителствената организация “Софийски планински клуб ” събират пари за образование на кучета - помощници на хора с увреждания. През миналите години са събрани над 20 000 лева, които посредством Фондация " Очи на четири лапи " са подкрепили развъждането и подготовката на такива кучета.

При регистрация тази година участниците правеха подаяние от 10 лева, или каквато сума пожелаят над това, и бягаха по 5-километрово трасе в парка с начало и край езерото „ Ариана “. Те трябваше да бъдат с челници или друга светлина, с цел да се ориентират в тъмното. Както кучетата-водачи оказват помощ на незрящите да се ориентират в " тъмното ".

Тази година на същата дата и в същия час се организираха благотворителни бягания в Бургас и Пловдив, където локални клубове се наеха с организацията.

Над 500 души се включиха в самодейността в трите града. Те събраха повече от 10 000 лева за 50 минути. Сумата ще бъде предоставена на Фондация " Очи на четири лапи " и ще стигнат за около 6-месечна грижа в отглеждането и възпитанието на кучета-водачи на мъчно преносими и незрящи хора. Идеята е взаимнствата от сходна самодейност в Прага, в която Димитър Петров - ръководител на Софийския планински клуб, се включва преди 4 години и взема решение да я придвижи и у нас.

“Мотивира ме това, че всички участници са доста усмихнати и доста се забавляват на самото тичане, като в същото време за негативно време събираме не малко средства за една непопулярна идея. Както и че подчертаваме, въпреки и алегорично, върху това, че в тъмнината предвижването е по-трудно ”, споделя Димитър.

Снимка и текст: bnr.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР