За пета поредна година Община Стара Загора отчита ниски нива

...
За пета поредна година Община Стара Загора отчита ниски нива
Коментари Харесай

Стара Загора регистрира ниски нива на замърсяване на въздуха за пета поредна година

За пета поредна година Община Стара Загора регистрира ниски равнища на замърсяване с фини прахови частици . Това разгласи по време на конференция през днешния ден отрасловият зам.-кмет Йордан Николов. " С горделивост можем да кажем, че ограниченията, които сме подхванали дават резултат и въздухът в Стара Загора е чист ", безапелационен бе той.

Николов напомни, че за това способства напълно сменения автопарк на градския превоз, който е екологичен клас EURO 6 . За по-чистия въздух спомага и въведеното еднопосочно придвижване на част от по-малките улици в централна градска част, което не разрешава образуването на тапи. За по-чистия въздух в Стара Загора спомага също ремонтирането на парковете и междублоковите пространства, както и новоизграденият парк " Артилерийски ".

Сред ограниченията е и честото миенето на улиците, което се прави при позитивни температури.

За положителните резултати въздействие оказват и плановете по които община Стара Загора работи. Това са рекултивация на депото на " Манда хълм ", както и стратегия LIFE на Европейски Съюз " Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух " за замяна на отоплителните уреди на семействата с по-екологични такива.
 Кметовете на 4-те най-големи градове рапортуват за по-чист въздух
Кметовете на 4-те най-големи градове рапортуват за по-чист въздух

Екоминистърът уверен, че националният механизъм ще помогне

През 2021 година са сменени печките на 63 семейства, които са взели присъединяване в пилотната фаза на плана, добави Росица Копривчина, шеф дирекция " " Транспорт, непорочност и екология ". Тя посочи, че в главната фаза на плана са утвърдени още 287 бенефициенти, а до дни ще бъде оповестена публичната поръчка за доставката на новите уреди. " През месец март ще бъде оповестена втора покана за присъединяване на още семейства в идващ стадий на плана за замяна на печките ", изясни още тя.

Копривчина изясни още, че Регионалното хранилище за битови боклуци край старозагорското село Ракитница, което беше въведено в употреба е със напълнен потенциал на построената клетка на 60 % или към 405 хиляди тона боклуци. " Благодарение на предварителното сепариране е продължен с три години животът на депото, само че до 2035 година количеството на отпадъците, които ще може да се депонират според условията на Европейска инструкция, ще би трябвало да се понижи фрапантно и да доближи не-повече от 10% от всички генерирани битови боклуци ", изясни още тя.

Зам.-кметът добави, че в локалната администрация е постъпило капиталово желание за създаване на високо софтуерна апаратура и въвеждане на нови технологии за преправка и извънредно неутрализиране посредством материално и енергийно оползотворяване на общинските битови боклуци . Във връзка с това той насочи покана към всички заинтригувани страни за присъединяване в социална полемика, която ще се организира на 25 февруари от 17.30 часа в зала " П.Р.Славейков ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР