За пета поредна година Община Пловдив продължава да бъде лидер

...
За пета поредна година Община Пловдив продължава да бъде лидер
Коментари Харесай

Близо 1500 деца се обучават по метода Монтесори в Пловдив


За пета поредна година Община Пловдив продължава да бъде водач във въвеждането на Монтесори педагогиката в общинските образователни заведения. Пловдив е първата община в България, в която образованието по метода е въведено в обществените детски градини.

Към сегашния миг са обхванати близо 1500 деца, включително:

- В детските градини - 44 групи или 1 251 деца

- В учебни заведения - 6 паралелки и 1 подготвителна група или 138 деца

- В детски ясли - 3 групи или 73 деца

Всички Монтесори групи и паралелки могат да бъдат открити на двата уеб страницата на Община Пловдив за банкет в детските градини и в първи клас: и

Монтесори се ползва сполучливо в четири учебни заведения в Пловдив, измежду които СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, ОУ „ Екзарх Антим I “, СУ „ Св. Седмочисленици “ и СУ „ Константин Величков “.

Осем са общинските детски градини, които също работят по различната система. Това са „ Майчина грижа “, „ Мирослава “, „ Велимира “, „ Мир “, „ Буратино “, „ Марица “, „ Малина “ и „ Малкият принц “. В Община Пловдив Монтесори педагогиката се ползва и в детска ясла „ 100 усмивки “, а към общността следва присъединението и на ДЯ „ Палечка “.



„ Въвеждането на Монтесори образованието е значима част от общинските политики за поддръжка на просветителната система. Много съм горделив с учителите и шефовете на образователни заведения, които взеха решение да вкарат Монтесори педагогиката и не се опасяват да трансформират напълно ежедневния си метод на работа и преподаване “, разяснява зам.-кметът с сектор „ Образование, бизнес развиване и европейски политики “ Стефан Стоянов.

По думите му от ранна детска възраст децата са разнообразни и имат потребност от самостоятелно внимание – и у дома и в класната стая, и навръх това ни учи Мария Монтесори.

До сегашния миг по програмата са подготвени общо 186 педагози, като 153 от тях са минали курс „ Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа в детската градина “, а 33 учители – „ Монтесори класна стая – съществени действия, подходи и практики в ученическа възраст 1-4 клас “. Обученията са осъществени по взаимна стратегия на Община Пловдив и Нов български университет.



Монтесори педагогиката е една от най-ефективните и известни методики в света. С нейното използване се дава опция на децата да бъдат по-самостоятелни в всекидневието и в просветителния развой от ранна детска възраст.



Методът Монтесори и използването му в Пловдив:

Община Пловдив започва плана Монтесори през образователната 2016 – 2017 година От въвеждането на метода в Пловдив до момента са обхванати близо 1800 деца, на които се преподава по Монтесори педагогика в детските градини, и 139 деца в начален стадий на главно обучение. Родителите, задоволени от обучителните стратегии в детските градини, са 1 116.

Методът стартира да се развива в първия Дом на децата (Casa dei bambini) в Рим през 1907 година Въведен е от световноизвестната през днешния ден италианска лекарка и педагожка Мария Монтесори. Основните правила на Монтесори са самостоятелността и персоналният избор на детето, не се разрешава то да бъде насила да прави нещо срещу волята му. Уважава се персоналното пространство на детето, а проблемите се позволяват с диалози. В Монтесори групите и паралелките се приказва безшумно и умерено. За вярното образование на децата по метода са дефинирани редица базови правила, които се съблюдават и благодарение на тях децата се учат на по-голяма автономия и в същото време – дисциплинираност. Чрез Монтесори педагогиката децата развиват креативност, умения за разрешаване на разнообразни проблеми, критическо мислене и умения за оптимално систематизиране на времето.

Монтесори образованието е опция на обичайните просветителни практики и отговор на потребностите на динамичната среда на живот. То е необятно прилагано в целия свят /98 страни/. Най- безапелационно са залегнали концепциите му в Скандинавските страни, Австралия, Африка, Индия, Китай, Съединени американски щати, Канада. Днес по света има над 20 000 Монтесори учебни заведения. Детските градини Монтесори в света са също няколко хиляди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР