За пет път вече пословичният списък на МРРБ за финансиране

...
За пет път вече пословичният списък на МРРБ за финансиране
Коментари Харесай

Ще отпаднат ли пътни и ВиК проекти в Пловдив и областта за 81 млн. лева през МРРБ?

За пет път към този момент пословичният лист на Министерство на регионалното развитие за финансиране на общини за пътни и ВиК планове ще бъде преправен. Това е станало ясно, откакто през вчерашния ден районният министър Иван Шишков се срещна с представители на Националното съдружие на общините.
Прочетете още
От НСОРБ излязоха със известие, че ще се направи нова методика, с която да се уточни листата и да се промени решението на бившето държавно управление от 1 август.

В най-кратки периоди общините би трябвало да потвърдят декларираните за финансиране обекти, като показват годно позволение за градеж. За да бъдат финансирани плановете за ремонт на улици, преди подписване на Споразумение с Министерство на регионалното развитие следва да бъдат предоставени документи, доказващи, че подземната инфраструктура под тях е ремонтирана и има приложена улична регулация. Предложенията на НСОРБ, които бяха възприети от управлението на Министерство на регионалното развитие, включват установяване на оптимален размер на средствата, които може да получи една община, като горната граница варира съгласно броя на жителите.

Това значи, че описът с планове за Пловдивска област може да бъде съществено изменен. Той включва планове за 14 общини на обща стойност от 81 млн. лв.. Най-големият план е в Община Пловдив – ремонта на „ Голямоконарско шосе” за 18 млн. лв.. Проектът има строително позволение, само че не и ремонтирана подземна инфраструктура. В публичната поръчка тя е част от дейностите, които би трябвало да се извършат.

Не е ясно е в другите 13 общини на какъв стадий са плановете им. Така да вземем за пример за Община Перущица има планувани 7,1 млн. лв. за пътя от Йоаким Груево до входа на града и водопроводната мрежа. Населението на общината е малко над 5000 души. Към момента не са знаят критериите за позволена стойност на брой популацията, само че това е един от плановете, които могат да пострадат поради новата методика.

Близо 18 млн. лв. по остарелия лист трябваше да получи и Община Карлово за пътя Карлово – Песнопой, който е за 9 млн. лв.. Той включва и ремонт на улиците през селата, през които минава – Войнягово, Климент, Каравелово и Богдан. Тези села трябваше да получат и нова канализация и водоснабдяване с 4 млн. лв.. За Карлово бяха планувани още 4,4 млн. лв. е за реорганизация на ВиК системите и пътните настилки на двете улици – „ Генерал Кацаров” и бул. „ Освобождение”

В Община Брезово заложен бе ремонта на пътя Стряма – Момино село – Борец и Върбен за 2,5 млн. лв.

На Община „ Родопи” трябваше да се провиснал 3,7 млн. лв. за водопроводната мрежа на селата Белащица и Марково. Другата прилежаща на Пловдив община - „ Марица” - 250 хиляди лв. за ВиК мрежата на село Бенковски. Също и 4,4 млн. лв. за пътя Пловдив – Крислово – Калековец.

1,2 млн. лв. бяха преведени за Община Асеновград за ВиК мрежа на новия им квартал „ Баделема”. Министерство на регионалното развитие е присъединило и три улици в Калояново, които ще получат 610 000 лв. за замяна на действителен махленски тръбопровод по ул. „ Петър Берон “, ул. Цанко Церковски “, ул. „ Васил Левски “. 1,65 млн. лв. ще се дадат за Рехабилитация на съществуващата водопроводна мрежа на село Цар Калоян в Община Куклен.

Община Лъки е утвърдена за ремонт на пътя до Джурково и Дряново за 6,5 млн. лв.. Частична рехабилитация ще има на пътя Маноле-Белозем- Шишманци – Раковски с 3 млн. лв..

Реконструкция на водопроводната мрежа в Стамболийски по улици „ Васил Левски”, „ Кочо Честименски” и още няколко улици – 2,3 млн. лв..

Община Съединение трябваше да вземе близо 11 млн. лв. за ВиК и пътища. 2,5 млн. лв. са за реорганизация на част от съществуващата водоснабдителна мрежа, като 8 млн. са за пътя Любен-Голям Чардак-Неделево-Церетелево-Царимир. Последният план е за 2,2 млн. лв. на Община Хисаря за реорганизация на питеен тръбопровод.

Единият от пътните планове, който получава Община Първомай, е Поповица-Бяла река -Първомай, кв.Дебър-Татарево, като плануванаъа сума е 514 хиляди лв..

Очаква се идната седмица да стане ясно кои планове ще останат във финалния лист, както и кои ще бъдат добавени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР