За периода януари – април на територията на област Монтана

...
За периода януари – април на територията на област Монтана
Коментари Харесай

265 души са заразени с варицела в област Монтана от началото на годината

За интервала януари – април на територията на област Монтана са регистрирани 265 случая на варицела, против 153 случая за същия интервал на предходната година. Това оповестиха  от Регионалната здравна ревизия,  от  „ Фокус ”.

 133 са заболелите мъже от варицела през този интервал, дамите са 132. Най-засегната е възрастовата група от 5-9 година – 112 случая, следвана от 1-4 година – 70 случая, 10-14 година – 29 случая, 15-19 година – 15 случая и деца под една година 2 случая. Над 19-годишна възраст са регистрирани 37 случая на варицела, което демонстрира изместване на болестта и към повисоките възрастови групи, като най-често заболяват неболедували родители, които са контактни на децата си. Високата заболяемост е присъща за този интервал на годината.

Варицелата е дихателна зараза с висок контагиозен показател и в границите на един инкубационен интервал в детски колективи се заразяват и клинично се демонстрират до 80 % от възприемчивите деца. Въпреки използването на противоепидемични ограничения в огнището, резултатите са незадоволителни и ограничението на разпространяването на инфекцията е мъчно. Причините за епидемиологични взриве в детските колективи са високата контагиозност на болестта и съществуване на огромен брой възприемчиви деца без характерен имунитет.

 Подемът на болестта се следи от ноември 2018 година Заболяването е записано на територията на общините Вършец, Монтана, Берковица и Вълчедръм, като са наранени и детските и образователни заведения на територията на съответните общини. Единичини случаи са регистрирани на територията на общините Лом и Бойчиновци.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР