За периода от 2018 г. срещу Иван Стоименов Гешев в

...
За периода от 2018 г. срещу Иван Стоименов Гешев в
Коментари Харесай

Прокуратурата проверила шефа си десетки пъти. Стандартът е един и същ...


За интервала от 2018 година против Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен началник на Специализирана прокуратура, заместител основен прокурор и основен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с изказвания за осъществени от него нарушавания и/или закононарушения.

Сигналите са подадени от жители, юристи, цивилен сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации.

Това осведомят от прокуратурата в.

Отделно от това институцията неведнъж се е самосезирала и по изявления в средствата за всеобща информация за да се ревизират изнесени данни за вероятно осъществени от основния прокурор нарушавания или закононарушения.

" Сигналите, подадени в прокуратурата, навреме са изпращани по подготвеност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената способена прокуратура в страната да прави инспекции и следствия против магистрати, лица с имунитет, членове на Министерския съвет ", напомнят още от държавното обвиняване.

Това, което са създали прокурорите е, че " навреме са упълномощили осъществяването на инспекции на органите на Главна дирекция „ Национална полиция “, антикорупционната комисия и други "

От написаното излиза, че се касае почти за страдалец:

" Ежегодно сигнали против Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски областен съд, Софийски градски съд, Инспектората към Висш съдебен съвет, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за отбрана от дискриминация, Комисията за професионална нравственос и предварителна защита на корупцията във Висш съдебен съвет.

Във Висш съдебен съвет бяха импортирани и оферти от министри на правораздаването и от членове на Висш съдебен съвет с искане за предварително освобождение от служба на основния прокурор, основанията за които са разисквани обществено и са притежание на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на идващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха  отхвърлени от Пленума на Висш съдебен съвет. "

От прокуратурата показват, че според настоящото законодателство не е имало и няма спънка да се води без значение следствие против основния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и формираните преписки Иван Гешев е давал неведнъж пояснения пред прокурор, Държавна организация „ Национална сигурност ” и Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Само през вчерашния ден - преди да даде брифинг, на който пусна скришен запис с диалог с члена на Висш съдебен съвет, Гешев разгласи, че е давал 4 часа сведения пред редови прокурор.

" В хода на осъществявани инспекции съгласно компетентността си прокурорите са се произнасяли всъщност, както се действа по всички останали преписки против български жители. Стандартът е еднакъв, без значение от служебното състояние на лицето, против което е ориентиран сигналът. "

Клуб Z припомня в тази връзка текста на Конституцията - член 126, ал 2:

" Главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори. "

Иначе - въпреки да не излиза наяве на какво или на кого тъкмо дават отговор, от прокурорския пресцентър приключват:

" Внушенията, че основният прокурор е безотговорен, безотчетен и всесилен, не дават отговор на истината в случай, че той неведнъж се регистрира...

... В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което потвърждава, че механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор съществува (?!, б.р.)

... Видно от посочената статистическа информация за сигналите и осъществените по тях инспекции, изказванията, че основният прокурор е недостижим са политическа теза, която е в действителност и правно неоснователна, разрушава престижа на прокуратурата и основава у обществото съмнение към държавните институции. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР