За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван

...
За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван
Коментари Харесай

Различни институции проверяват над 70 сигнала срещу Иван Гешев

За интервала от 2018 година до сегашния миг против Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен началник на Специализирана прокуратура, заместител основен прокурор и основен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с изказвания за осъществени от него нарушавания и/или закононарушения.

Сигналите са подадени от жители, юристи, цивилен сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това Прокуратурата на Република България неведнъж се е самосезирала и по изявления в средствата за всеобща информация за да се ревизират изнесени данни за вероятно осъществени от основния прокурор нарушавания или закононарушения.

Сигналите, подадени в Прокуратурата на Република България, навреме са изпращани по подготвеност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената способена прокуратура в страната да прави инспекции и следствия против магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет. По сигналите наблюдаващите прокурори навреме са упълномощили осъществяването на инспекции на органите на Главна дирекция „ Национална полиция “, ГДБОП, КПКОНПИ и други

Ежегодно сигнали против Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски областен съд, Софийски градски съд, Инспектората към Висш съдебен съвет, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за отбрана от дискриминация, Комисията за професионална нравственос и предварителна защита на корупцията във Висш съдебен съвет.

Във Висш съдебен съвет бяха импортирани и оферти от министри на правораздаването и от членове на Висш съдебен съвет с искане за предварително освобождение от служба на основния прокурор, основанията за които са разисквани обществено и са притежание на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на идващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха отхвърлени от Пленума на Висш съдебен съвет.

Съгласно настоящото законодателство не е имало и няма спънка да се води без значение следствие против основния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и формираните преписки Иван Гешев е давал неведнъж пояснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ.

В хода на осъществявани инспекции съгласно компетентността си прокурорите са се произнасяли всъщност в сходство с наредбите на закона, както се действа по всички останали преписки против български жители. Стандартът е еднакъв, без значение от служебното състояние на лицето, против което е ориентиран сигналът.

Внушенията, че основният прокурор е безотговорен, безотчетен и всесилен, не дават отговор на истината в случай, че той неведнъж се регистрира. Вече трета година народните представители не извършват конституционното си обвързване да изслушат отчета на основния прокурор за използването на закона и за активността на прокуратурата и на проверяващите органи. За последно националните представилите са инициирали чуване на докладите на основния прокурор, ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 година В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което потвърждава, че механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор съществува.

Видно от посочената статистическа информация за сигналите и осъществените по тях инспекции, изказванията, че основният прокурор е недостижим е политическа теза, която е в действителност и правно неоснователна, разрушава престижа на прокуратурата и основава у обществото съмнение към държавните институции.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР