За периода от 19 до 25 февруари 2024 г. на

...
За периода от 19 до 25 февруари 2024 г. на
Коментари Харесай

Общо 69 нарушения са установени при специализирана полицейска операция по линия Roadpol, проведена в област Смолян

За интервала от 19 до 25 февруари 2024 година на територията на област Смолян, както и в цялата страна, се организира профилирана полицейска интервенция за надзор на товарните коли и рейсовете по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol. Аналогични действияса осъществени във всички страни-членки на Европейски Съюз.

Контролните дейности са осъществявани взаимно от екипи на „ Пътна полиция “ и районно управление (на МВР) при ОДМВР-Смолян, ИА „ Автомобилна администрация “ и ИА „ Главна ревизия по труда “. Акцент в интервенцията бе подложен върху спазването на скоростните режими, недопускането на ръководство след приложимост на алкохол, наркотични субстанции и/или техните аналози, спазването на условието за прилагане на предпазните колани, инспекция докладите на тахографите, съблюдаване на часовете за отмора, техническа редовност, нередовни документи и нарушавания, свързани с ADR, наредбите на ЗДвП и КЗ.

По време на едноседмичната акция контролните органи в област Смолян са ревизирали 339 товарни автомобила. Установени са общо 61 нарушавания. Най-много от тях са свързани с ръководство на МПС с превишена скорост – 12 случая. 10 нарушавания са свързани с нередовни документи на водачите и 7 с нередовни документи на транспортното средство. 4-ри от тестваните водачи, управлявали МПС без да употребяват предпазни колани. В 4-ри случая е установена техническа нередовност на ППС и товара. Един лидер е със служебно прекъсната регистрация и един е управлявал товарен автомобил след приложимост на алкохол. Останалите нарушавания са свързани с не носене на документи за ръководство на МПС, без механически обзор на транспортната средство и други

Значително по-малко нарушавания са открити при тестваните по време на акцията в региона ни 41 рейса. Допуснати са 8 нарушавания, като едно е за превишена скорост, 2-ве са за не потребление на предпазен колан, останалите са свързани с нередовни документи на транспортното средство и/или неговия лидер.

В календара на Roadpol инспекциите за придвижването на този вид транспортни средства се правят три пъти годишно. Причината за това е, че при случаи на пътнотранспортни катастрофи с присъединяване на товарни коли и рейсове, последствията и броят на починалите и ранените са доста по-големи спрямо останалите тежки пътни произшествия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР