За периода от 1 май до 30 септември хотелиерите са

...
За периода от 1 май до 30 септември хотелиерите са
Коментари Харесай

С 10% са нараснали приходите от туризъм през лятото по Черноморието

За интервала от 1 май до 30 септември хотелиерите са работили с към 200 000 кревати, което е с 5% повече по отношение на предходната година. Броят на пренощувалите лица е повишен с 4%, а броят на осъществените нощувки е по-висок с 3%. " Анализът на данните демонстрира, че сме осъществили повече доходи от един екскурзиант и от една нощувка, защото хотелиерите са постигнали по-добри ценови нива през 2017-а. Въпреки това не считам, че можем да приказваме за това, че се е сменила категорията на туристите, които посещават нашето Черноморие, и към този момент идват по-платежоспособни. Просто бизнесът е съумял оптимално добре да се възползва от удобната обстановка, с цел да продава продукта си на по-висока цена ", сподели още Стоян Маринов.

Експертът регистрира и една не изключително положителна наклонност - редуцира се престоят на гостите, които избират почивка по Черноморието. Това излиза наяве от обстоятелството, че броят на пренощувалите лица нараства с по-висок ритъм, в сравнение с броят на осъществените нощувки. Тази наклонност е устойчива през последните години. " Ако съпоставим данните от летния туристически сезон през 2017-а с този от 2000 година, ще забележим, че престоят на българските туристи е скъсен от 6 нощувки на 5, на задграничните - от 9 на 6 ", означи Стоян Маринов. Една от аргументите за тази наклонност е, че измежду задграничните туристи нараства делът на румънците, които нормално идват с коли и престоят им е по-кратък. Друг фактор, който оказва въздействие, е увеличеният брой на полетите от разнообразни елементи на Европа с нискобюджетни самолетни компании, които също водят по-голям брой неорганизирани туристи, а те по предписание осъществят по-кратък престой. Влияние оказва и световната наклонност хората да почиват по-често през годината, само че за по-кратко време.

" Увеличаването на числеността на туристите, само че намаляването на броя на нощувките, които те осъществят, в известна степен затруднява бизнеса, защото изисква по-голяма адаптивност, тъй като по-често би трябвало да се преценява с усета и потребностите на нови и разнообразни посетители ", разяснява Стоян Маринов.

И през тази година измежду задграничните туристи, летували по родното Черноморие, максимален е делът на гостите от Германия - 21%. Те са осъществили с 4% повече нощувки спрямо предходната година. На идващите места с дял от по 10% са туристите от Русия, Румъния и Полша. По-малко от 10% са били гостите от Израел, Чехия, Украйна и други Въпреки положителния условен дял, записваме спад с 13% на осъществените нощувки от съветски туристи. Една от аргументите е, че доста от тях са закупили ваканционни парцели у нас, които употребяват през летните месеци, а другата е, че Турция през 2017-а стартира да възстановява позициите си като желана дестинация и това важи освен за съветските, само че и за украинските жители.

" България печели позиции на скандинавския и западноевропейския пазар. Висок е растежът на осъществените нощувки от жители на Швеция, Финландия, Нидерландия, Франция, Белгия. За това спомага и положителното показване на България по изложби през последните години ", сподели още Стоян Маринов.

Продължаваме да изпитваме усложнения с фрагментите в туризма, призна специалистът. Около 3200 сезонни чиновници са били импортирани от Украйна и Молдова, които са заели позиции, непривлекателни за българите. Същевременно към 7000 родни студенти са отпътували на бригада в чужбина, като главният им претекст е по-високото възнаграждение. Въпреки това проф. Маринов регистрира като положителна наклонност, че и у нас заплатите на фрагментите в туризма стартират да се покачват и това се отнася главно за позиции, свързани с директното другарство с туристи - бармани, сервитьори, рецепционисти. Друга положителна наклонност, която се следи, е, че нараства броят на хотелите, които обезпечават целогодишна претовареност на личния състав си, въпреки и на половин заплата през зимните месеци. " Стремежът на тези, които желаят да оферират качествено обслужване, е да работят с непрекъснати фрагменти на основни позиции, а целогодишната претовареност и по-високата заплата са крачки в вярната посока ", заключи Стоян Маринов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР