За периода 2021-2022 г. са установени с 15% повече пациенти,

...
За периода 2021-2022 г. са установени с 15% повече пациенти,
Коментари Харесай

Лекар алармира: Ръст на туберкулозата в София-област frognews.bg

„ За интервала 2021-2022 година са открити с 15% повече пациенти, страдащи от туберкулоза на територията на София-област. През първото тримесечие на 2023 година имаме растеж от 18,75%. В болничното заведение идват хора с късна форма на заболяването, с солидно бацилоотделяне “, разяснява шефът на Специализираната болница за интензивно лекуване за пневмо-фтизиатрични болести доктор Палавеев.

 

Установяването на болестта във към този момент тежка форма значи, че тези хора са имали нескончаем контакт с членове на фамилията и с сътрудници на работното място, т.е. процесът на заразяване върви. Медицинският експерт посочи, че след 2-3 години ще имаме доста по-висок растеж на заболеваемостта от туберкулоза.

 

„ Едната причина за това е преустановяване на всички скринингови мероприятия. Преди COVID-пандемията и до момента в който имаше финансиране от Глобалния фонд, се работеше интензивно на терен. Имаше организация от страна на другите НПО-та, с които ходихме на терен и правехме проби на рискови групи от хора. Тази активност обаче беше прекъсната, т.е. ранна диагностика сега няма на територията на София-област “, предизвестява лекарят.

 

Палавеев изрази мнение, че честите смени на държавните управления са различен проблем, който е оказал въздействие.

 

" България за 30 години снижи заболеваемостта 24 пъти - номер едно сме, различен подобен връх няма. Ето за какво скрининга би трябвало да се възвърне ", упорства още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР