За периода 2000 – 2019 г. в света са регистрирани

...
За периода 2000 – 2019 г. в света са регистрирани
Коментари Харесай

Еколози: Броят на природните катаклизми в света се увеличава

За интервала 2000 – 2019 година в света са регистрирани над 11 000 рискови естествени феномени, вследствие на които са починали съвсем 480 000 души. Материалните загуби за този интервал са достигнали 2,56 трлн. $.
Ръстът на рисковите естествени феномени е обвързван директно с измененията в климата, считат от екологичната организация „ Germanwatch “.
2019 година ще остане в историята като годината на разрушителните урагани, означават специалистите в оповестения през днешния ден обичаен Индекс на световните климатични опасности (KRI), написа „ Дойче Веле “.
Според разбора, разрастващите се страни не престават да бъдат изключително уязвими по отношение на стихийните бедствия като стихии, наводнения или суша. Но загубата от естествените катаклизми се усилват и в развитите страни, написа в отчета.
Съгласно рейтинга, през 2019 година най-уязвими от естествените бедствия са били Мозамбик, Зимбабве и Бахамските острови. В първата десетка попадат също Япония, Малави, Афганистан и Индия. Мозамбик, Зимбабве и Малави пострадаха съществено от тропическия циклон „ Идай “, който се трансформира в най-разрушителния в западната част на Индийския океан за целия интервал на наблюдението. В трите страни са починали повече от 1 100 души, а общите загуби надвишават 6 милиарда $.
Почти половин милион починали за 20 години
По отношение на дълготрайния показател, който преглежда последствията от рисковите естествени феномени през последните 20 години, най-силно са потърпевши Пуерто Рико, Мианмар и Хаити. След тях се подреждат Филипините, Мозамбик и Бахамските острови.
В този показател Германия заема 18-то място.
По данни на „ Germanwatch “, за 20 година в Германия над 10 700 души са станали жертви на естествени катаклизми, главно горещини, а икономическите загуби се пресмятат приблизително на 3,54 милиарда евро годишно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР